Ministerstvo zdravotníctva v piatok večer na sociálnej sieti informovalo, že na očkovanie sa môžu prihlásiť ďalšie vybrané skupiny. „Dodávky vakcín od spoločnosti Astra Zeneca nám umožnili aktualizovať očkovaciu stratégiu tak, aby sme ich sprístupnili ďalším skupinám ľudí, ktoré v práci denne prichádzajú do priameho kontaktu so zákazníkmi alebo cestujúcimi. Ako doklad v očkovacom centre bude slúžiť pre človeka potvrdenie od zamestnávateľa,“ vysvetlil minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

Na očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca sa tak môžu už prihlásiť okrem učiteľov aj predavači, vodiči hromadnej dopravy, taxikári, kontrolóri mestskej hromadnej dopravy, palubný personál lietadla, sprievodca a vlakvedúci v osobnej železničnej doprave. Uvedené skupiny ľudí sa prihlasujú prostredníctvom osobitného formulára dostupnom na stránke korona.gov.sk,“ informuje status Ministerstva zdravotníctva.

Na snímke očkovanie učiteľov proti ochoreniu COVID-19 vo vakcinačnom centre UNLP Košice 13. januára 2021. FOTO TASR – František Iván
Neprehliadnite

Ministerstvo vnútra pripravuje zoznam osôb, ktoré majú očkovať v piatej fáze

V prípade predavačov má ísť o subjekty prevádzkujúce maloobchodnú prevádzku alebo prevádzku poskytujúcu služby, ktoré sú nevyhnutné pre chod krajiny, a ktorých prevádzka je pre verejnosť aj v čase pandémie a prísnych opatrení z dôvodu nevyhnutnosti otvorená. Možnosť na očkovanie dostanú výlučne tí, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s klientom, napríklad predavači pri pokladniach. „Prihlásiť sa tak budú môcť ľudia od 18 do 55 rokov. Na najbližší víkend je pripravených 27-tisíc termínov,“ uvádza Ministerstvo zdravotníctva.