Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Za energie si priplatíme. Správcovské spoločnosti začínajú rozposielať nové zálohové faktúry
Zdielať na

Za energie si priplatíme. Správcovské spoločnosti začínajú rozposielať nové zálohové faktúry

BRATISLAVA / Domácnosti v bytových domoch si priplatia v novom roku za energie aj o 7 eur viac. Práve v týchto dňoch už správcovské spoločnosti začínajú rozposielať nové zálohové faktúry. Realitou pre mnohé domácnosti budú o rok zrejme nové nedoplatky.

Avizované zdražovanie cien energií majú už niektoré bratislavské domácnosti potvrdené aj na papieri. Pri elektrine ide o nárast aj o viac ako 50% a pri teple o 30%. V mestskej časti Nové mesto, budú niektoré domácnosti doplácať 7 eur oproti roku 2021. Nárast cien sa pritom v jednotlivých štvrtiach líši aj podľa dodávateľov.

"Napríklad v mestskej časti Ružinov tá cena pôjde v priemere o 4 eurá hore na jednu bytovú jednotku,"  povedal správca bytových domov v Bratislave Peter Plávala. Pri obytných domoch s vlastnými plynovými kotolňami. ktoré zareagovali neskôr môže byť cena aj vyššia.

"Vlastníci odsúhlasili ceny na poslednú chvíľu a ten cenový nárast je tam až trojnásobný. Tam sa to môže pohybovať od 10 do 20 euro," uviedol Plávala. 

Humenčania zatiaľ zálohové platby na rok 2022 nedostali. Už teraz je ale jasné, že budú platiť viac.
Nájomníci mestských bytov a nebytových priestorov dostanú výpočet v priebehu februára a marca. Platba pozostáva z dvoch zložiek. Prvou je navýšenie nájmu a to sa odvíja od miery inflácie za príslušný rok na základe podkladov od Štatistického úradu. Druhou zložkou je predpis na služby.

"Pozostáva to z tepla, vodného, stočného, elektrickej energie a ďalších poplatkov," povedal tlačový referát mesta Humenné Marián Škuba. Aj keď percento navýšenia zatiaľ známe nie je a ľudia platia zálohy tak, ako boli vyčíslené vlani, už teraz môže myslieť na to, ako sa vyvarovať prípadným nedoplatkom.

"Túto položku si užívateľ môže zvýšiť podľa vlastného rozhodnutia," uviedol Škuba. Správcovia bytov upozorňujú, že nové zálohové platby nemusia byť konečné.

"Máme skúsenosti, že dodávatelia tepla žiadajú o zmenu ceny aj počas kalendárneho roka a ÚRSO im to môže odsúhlasiť. Nie je táto cena konečná, môže ísť hore, môže ísť dole," dodal Plávala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy