Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Samosprávy sú na kolenách. Zapríčinil to extrémny nárast cien
Zdielať na

Samosprávy sú na kolenách. Zapríčinil to extrémny nárast cien

SLOVENSKO / Samosprávy sú na kolenách. Žiadajú parlament, aby okamžite riešil extrémny nárast cien energií. Starostovia a primátori, ktorým končia zmluvy s dodávateľmi plynu či elektriny, musia narýchlo vybavovať budúcoročné dodávky a neraz zjednávajú ako na trhu.

"Samosprávam sa ozývajú ľudia, ktorí fungujú na burze, s tým, že toto je ponuka, ktorá platí do 11.10 alebo do 12.40, v opačnom prípade tá cena bude iná alebo rádovo vyššia," povedal Michal Kaliňák, Združenia miest a obcí Slovenska. Obstarať nové dodávky energií musí aj primátor Turčianskych Teplíc. Elektrina nárast o 60, plyn až 100 percent. V rozpočte musí hľadať, čím to vykryje.

"Vychádza mi to do nejakých 180 tisíc? A u niektorých obcí, u tých malých , ale aj u týchto menších miest to môže byť likvidačné," povedal Igor Hus, primátor Turčianskych Teplíc. Teplo a svetlo majú samosprávy obstarať. Predajcovia sa ale nehlásia, lebo nevedia, aká bude cena na budúci rok. Ostáva im jediné. 

"Kupovať na priamo, napríklad cez burzu. V tom prípade môže mať samospráva dva problémy. Buď poruší zákon o verejnom obstarávaní, lebo nekupovala cez proces obstarávania alebo druhý problém, že NKU to môže vyhodnotiť, ako nehospodárne," uviedol Kaliňák. 

Ani dedina Nededze nie je výnimkou. Z obecnej kasy budú musieť dať oveľa viac peňazí na elektrina. "Náklady na nám mali stúpnuť o 9 300 eur," povedal starosta Nededze Peter Vajda.  Situáciu by mohlo zásadne zmeniť zníženie DPH na energie. Vyzýva k tomu európska komisia a s návrhom prišlo aj ministerstvo hospodárstva. Tu Sulíkovci narazili na vzťahy s Matovičovcami. "Vládni politici, obzvlášť členovia vlády majú uplatňovať rozpočtové návrhy v procese tvorby rozpočtu, čo sa v tomto prípade neudialo," uviedla hovorkyňa ministerstva financií Michaela Lovászová. 

"Znižovanie DPH bolo jedným z tých siedmych riešení, ktoré sme prezentovali prvého októbra na úrade vlády," povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Matovičovci Sulíkovcom v písomnom stanovisku pripomenuli, že pri podobných návrhoch treba predložiť aj návrh, čím chce ten - ktorý minister vykryť straty na rozpočte. 

"Ani takýto postup sa od ministerstva hospodárstva ako ústredného orgánu pre energetiku a teplárenstvo dodnes neudial," povedala Lovásová. Prijali sme opatrenia, ktoré vieme ovplyvniť. Znížili sme poplatky. Ušetrili na alternatívnych zdrojoch. Tvrdí Karol Galek a dodáva, že ostatné je v rukách Igora Matoviča. 

"Keď budeme spolupracovať na úrovni ministerstva hospodárstva a ministerstva financií, namiesto toho, aby sme sa tu obviňovali alebo vybíjali tak toto bude v prospech tých spotrebiteľov," uviedol Gálek.  "Kedysi sa malo len svietiť a kúriť, teraz hrozí, že sa nebude ani svietiť, takže...ale ja verím, že ten kompromis sa nájde," povedal Hus. Spomínaný kompromis sa bude hľadať v pondelok na tripartite, v utorok to budú riešiť ministri hospodárstva v Luxemburgu a v stredu zasadne komisia pre energetiku v parlamente.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy