Denník N

Václav Mika: Kandidatúru na riaditeľa RTVS vylučujem

Václav Mika. Foto N – Vladimír Šimíček
Václav Mika. Foto N – Vladimír Šimíček

Najlepší dôkaz, že výberové konanie na riaditeľa Slovakia Travel bolo organické, je ten, že som bol jediným kandidátom. Ak by mi to ušili na mieru, asi by tam boli nejaké fiktívne ponuky, vraví Václav Mika.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Václav Mika (58) je riaditeľom štátnej agentúry Slovakia Travel, v minulosti viedol Expres, Markízu či RTVS a kandidoval za primátora Bratislavy. V rozhovore hovorí:

  • prečo sa nezúčastní na komunálnych voľbách ani na voľbe šéfa RTVS,
  • či sa neobáva nálepky politického nominanta z Matovičovej éry,
  • čo si myslí o obvinení podnikateľa Miroslava Výboha,
  • v čom bola dôležitá slovenská účasť na Expo v Dubaji
  • a ako zatiaľ vyzerá zimná sezóna na horách.

V roku 2018 ste kandidovali za primátora Bratislavy, v roku 2019 to chvíľu vyzeralo, že budete desiatkou na kandidátke SaS, v minulosti ste riadili celoplošné televízie. Nesiahali vaše ambície vyššie ako na post šéfa štátnej agentúry na podporu cestovného ruchu?

Možno to tak pôsobí, no medzičasom sa veľa zmenilo v mojom osobnom živote. Mám rodinu, dve malé deti, ročnú a štvorročnú dcéru, to mi zmenilo vnímanie sveta aj života. Verím, že moja misia v Slovakia Travel bude kopírovať to, čo som robil predtým. V každom projekte som bol päť rokov a viac; či už v Exprese, Markíze alebo v RTVS. Tak dúfam, že toto bude beh na dlhé trate. A keď sa vrátim ku kandidatúre v Bratislave, áno, byť druhý je vždy najhorší výsledok. No tento príbeh je za mnou, aj keď dostávam otázky, či nemôžem kandidovať…

…chceli by ste?

Je to téma, ktorou sa ani nezaoberám. Politika je pre mňa uzavretá kapitola.

Václav Mika: Kandidatúru za riaditeľa RTVS vylučujem
(autori: Michaela Barcíková, Dušan Mikušovič)

Nechýba vám svet politiky a médií?

V tejto situácii som rád, že sa venujem niečomu výkonnému a nie niečomu, čo by bolo súčasťou politiky. Pôsobiť dnes vo verejnej funkcii je veľmi zložité, akékoľvek rozhodnutie podlieha verejnému hodnoteniu a kritike. Byť v politike je ťažké a nevďačné.

Agentúra Slovakia Travel patrí pod ministerstvo dopravy, ktoré vedie nominant Sme rodina Andrej Doležal – technický riaditeľ v RTVS aj v Markíze z obdobia, keď ste tieto televízie viedli. Vo vláde sedí aj Richard Sulík, za ktorého stranu ste chceli kandidovať. Ako často sa vás ľudia pýtajú, či nemáte miesto v agentúre po známosti?

Začnime tým, ako vznikla

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Cestovný ruch

Koronavírus

    Rozhovory

    RTVS za Machaja

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie