Na hlavný obsah

Zomrel bývalý poslanec za HZDS a projektant Július Binder

Podieľal sa na projekte Vodného diela Gabčíkovo.

Zomrel bývalý poslanec za HZDS a projektant Július Binder
Na archívnej snímke Július Binder. Foto: TASR

Vo veku 89 rokov zomrel bývalý poslanec za HZDS a projektant Vodného diela Gabčíkovo Július Binder. Ako prvá o tom v pondelok (26. 7.) informovala televízia Joj.

Binder sa narodil 12. septembra 1931 v Bernolákove neďaleko Bratislavy. Vyštudoval odbor hydrotechnické stavby na Fakulte inžinierskeho staviteľstva Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT, súčasná Slovenská technická univerzita, STU) v Bratislave.

V roku 1994 mu STU udelila titul doctor honoris causa. V roku 1997 habilitoval na Stavebnej fakulte Žilinskej univerzity a menovali ho za docenta.

Bol pri návrhu a realizácii Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN). Od roku 1986 bol členom spoločnej operatívnej skupiny a od roku 1990 sa spolupodieľal na projektovaní náhradného variantu C vodného diela. Inicioval a bezprostredne riadil uvedenie Vodného diela Gabčíkovo (VDG) do prevádzky.

Mal rozhodujúci podiel na vyriešení ochrany podzemných vôd na Žitnom ostrove pred ropnými derivátmi. Bol hlavným inžinierom projektu čistiarne odpadových vôd v bratislavskom Slovnafte, podieľal sa na riešení projektu čistiarne odpadových vôd Nováckych chemických závodov, na sanácii skládky nebezpečných odpadov v Chemku Strážskom.

Vo volebnom období 1998 – 2002 ho zvolili za poslanca Národnej rady SR za Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS).

Udelili mu aj štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy (1995). Nadácia Matice slovenskej mu udelila v januári 1998 prestížnu cenu Štefana Moyzesa za prínos k slovenskému národnému životu. V roku 2004 ho pápež Ján Pavol II. menoval Rytierom rádu sv. Gregora Veľkého, najvyšším cirkevným vyznamenaním pre laika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko