Na hlavný obsah

Vakcínu od Pfizer/BioNTech možno skladovať v chladničke až mesiac

Po analýze nových údajov to odporučila EMA.

Vakcínu od Pfizer/BioNTech možno skladovať v chladničke až mesiac
Zdravotníčka naťahuje do injekčnej striekačky vakcínu od spoločností Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Skladovanie vakcín proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNTech používaných krajinami Európskej únie bude výrazne jednoduchšie. Európska lieková agentúra (EMA) v pondelok (17. 5.) odporučila predĺžiť dobu, počas ktorej možno liek uchovávať v bežnej chladničke, na jeden mesiac. Doteraz bola najvyššia odporúčaná doba na uskladnenie vakcíny pri teplote od dvoch do ôsmich stupňov Celzia päť dní.

Vakcína vyrábaná americkou a nemeckou spoločnosťou je v EÚ najpoužívanejšou covidovou vakcínou. Európsky blok tento rok počíta so 600 miliónmi nakúpených dávok, na ktoré by do roku 2023 malo nadviazať ďalších až 1,8 miliardy.

Proti niektorým ďalším vakcínam však má nevýhodu v náročnom skladovaní. Počas distribúcie sa prechováva v teplotách pod mínus 70 stupňov, potom ju až doteraz bolo možné skladovať v bežnejších podmienkach najviac päť dní. EMA na základe nového hodnotenia údajov dodaných distribútorom predĺžila túto dobu na 31 dní bez toho, aby sa látka znehodnotila.

„Väčšia flexibilita v skladovaní a nakladaní s vakcínou bude mať zrejme významný vplyv na plánovanie a logistiku ďalšieho očkovania v členských krajinách EÚ,“ uviedla v pondelok EMA. Dodala, že je v stálom kontakte s distribútormi všetkých vakcín v snahe čo najviac zefektívniť covidové očkovanie v únijných krajinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet