Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prokuratúra reaguje na slová politikov: Takto to bolo s Vladimírom Pčolinským
Zdielať na

Prokuratúra reaguje na slová politikov: Takto to bolo s Vladimírom Pčolinským

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Niektoré vyhlásenia politikov k zadržaniu obvineného bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského nie sú podľa Generálnej prokuratúry SR (GP SR) založené na vedomostiach z vyšetrovacieho spisu. Uviedol to hovorca GP SR Dalibor Skladan. Podľa neho je to pochopiteľné vzhľadom na skutočnosť, že ide o štádium prípravného konania.

Skladan pripomenul, že o okolnostiach zadržania a dôvodnosti väzby Vladimíra Pčolinského rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a následne aj Najvyšší súd SR (NS SR), pričom nebola zistená žiadna nezákonnosť. "Spôsob zadržania bol starostlivo naplánovaný, a to po dôkladnom vyhodnotení všetkých relevantných okolností a faktorov tak, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu tohto úkonu. Škoda na majetku je minimálna," uviedol hovorca GP SR. Dodal, že poškodené boli len vstupné dvere do bytovky obvineného, dvere na jeho byte ale poškodené neboli, keďže ich Vladimír Pčolinský po zazvonení otvoril sám. "Nebola vykonaná domová prehliadka, bol spísaný len zoznam zbraní, ktoré mal obvinený u seba v legálnej držbe," doplnil Skladan.

Podľa GP SR o umiestnení Vladimíra Pčolinského do konkrétnej cely rozhodol štandardným postupom Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). "O umiestnení nerozhoduje vyšetrovateľ, spôsob umiestnenia, ako aj konkrétne podmienky výkonu väzby nie sú riešené Trestným poriadkom, ale zákonom o výkone väzby," uviedol hovorca generálnej prokuratúry. Dodal, že vyšetrovateľ a prokurátor do tohto procesu nevstupujú a obvinený sám požiadal o samostatné umiestnenie v cele.

GP SR sa vyjadrila aj k tvrdeniam o prieťahoch v konaní s obvineným. Prieťahy podľa hovorcu prokuratúry zistené neboli. "Vo veci sa postupuje aktívne, v súlade so zákonom, pričom vo veci sú priebežne vykonávané viaceré procesné úkony," uviedol Skladan. Dodal, že procesným úkonom nie je len výsluch obvineného, ale aj príprava na tieto úkony, ktorá môže trvať aj niekoľko hodín. "Okrem toho sú v prípade vydávané aj ďalšie procesné rozhodnutia (napríklad pribratie znalcov), príprava dožiadaní na iné orgány či predkladanie písomností na rozhodnutie, a to za dva a pol mesiaca vyšetrovania," uzatvára hovorca generálnej prokuratúry.

Čo tvrdí Sme rodina?

Dva mesiace od zadržania exšéfa SIS  stojí za prvotnými vyjadreniami strany brat zadržaného Peter Pčolinský. V relácií Na hrane označil zadržanie za "spravodajskú hru". "Jeho zatknutie bolo absolútne účelové, tie obvinenia sa nezakladajú na pravde," uviedol Pčolinský, ktorý zároveň poukázal na prieťahy v konaní. Komunikačná línia strany tak ostáva rovnaká. Boris Kollár už krátko po zadržaní vyzýval na nezdržianvanie procesu. "Ja by som chcel požiadať všetky dotknuté orgány, aby nezdržiavali proces, aby sme celá spoločnosť zistili, kto za týmto skutkom stál a čo sa stalo,"  poznamenal predseda parlamentu ešte v marci. Na rovnakej tlačovej besede vyjadril obavy z podozrenia trestnej činnosti samotnej polície.

​Úrad špeciálnej prokuratúry pritom v začiatkoch prípadu vyzval verejne činné osoby, aby sa zdržali verejných vyjadrení na adresu orgánov činných v trestnom konaní bez znalosti spisu, relevantnej právnej úpravy a súdnej praxe. V parlamente však Boris Kollár pri jednom z posledných vystúpení tvrdil niečo iné.

"Ja si nedovolím konštatovať a komentovať a napádať rozhodnutie sudcu ani prokurátora ani sa do toho procesu nijakým spôsobom nerýpem. A ja sa divím, že tunak si dovolí prokurátor nejaký, ja neviem teraz ste to čítali, komentovať poslancov, komentovať tento proces legislatívcov. Oni majú vykonávať to, čo sa tu v tomto parlamente rozhodne. Bez debaty a bez diskusie. Tak, ako my nemáme diskutovať o rozhodnutiach súdov. Toto si uvedomme!," vyhlásil.

Pred týždňom predseda hnutia Sme rodina v relácií Na hrane zareagoval na samotný zákrok orgánov činných v trestnom konaní. " Robím to aj kvôli Petrovi Pčolinskému. Viete prečo? Pretože ho tam zavreli ako posledného prašivého psa, vykopli dvere, mierili zbraňami pred jeho dieťaťom, ktoré má aj zdravotné problémy. To kde ste videli? On predsa nie je zločinec, nie je terorista," uviedol.

V nedeľu, 14. marca, Špecializovaný trestný súd vydal zásadné rozhodnutie a poslal do väzby Vladimíra Pčolinského, riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Dôvod bolo podozrenie z korupcie. Na dvanástich stranách dokumentu sudca zdôvodňuje svoje rozhodnutie. Najviac sa obával toho, že by mohol zneužiť svoje postavenie v rámci spravodajskej služby. Preto naňho uvalil takzvanú kolúznu, ale aj preventívnu väzbu.

​Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský čelí obvineniu, že za úplatok 20 tisíc eur zastavil odpočúvanie a rozpracovanie momentálne obvineného podnikateľa Zoroslava Kollára. Druhé obvinenie je podľa informácií  TV JOJ založené na podozrení, že sprostredkoval sumu desaťtisíc eur policajtovi Mariánovi Kučerkovi za to, aby sa neriešili podozrenia voči známej nadnárodnej stavebnej spoločnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy