Na hlavný obsah

Zamestnanci výrobne plechoviek v Kechneci štrajkovali štyri hodiny

Požadovali zvýšenie platov.

Zamestnanci výrobne plechoviek v Kechneci štrajkovali štyri hodiny
Štrajkovalo zhruba päťdesiat, teda tretina zamestnancov. Foto: RTVS

Štrajkovali za vyššie mzdy. Zamestnanci závodu na výrobu plechoviek v Kechneci na východe Slovenska žiadajú viac peňazí, ktoré by im garantovala nová kolektívna zmluva. Ak sa s firmou nedohodnú, štrajkovať budú aj ďalej.

Štyri hodiny štrajkovala asi päťdesiatka, čiže tretina zamestnancov firmy Crown Bevcan. Niektorí odišli od výrobných liniek, ostatní prišli z domu.

Zamestnancom ide podľa opýtaných o to, aby neklesala ich životná úroveň. „My žiadame, aby aspoň neklesala, nikto tu nežiada, aby stúpala v tejto situácii. Inflácia išla hore, každý pociťuje nárasty cien,“ vyjadrili sa protestujúci.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Problémom je nová kolektívna zmluva. Platiť by mala najbližšie tri roky, no schválená stále nie je. Rokovanie o jej definitívnej podobe trvá od leta. Nepomohla ani mediátorka. Odborári žiadajú, aby každý zamestnanec zarobil o 10 % viac. V prepočte ide približne o 110 eur.

„Plus sme tam požadovali nejaké navýšenie do sociálneho fondu, bol tam nejaký príspevok na dochádzku. Sú veci, ktorých sme sa vzdali, lebo kolektívne vyjednávanie je o kompromisoch, ale zase sú požiadavky, ktorých sme sa vzdať nechceli a to je mzdový rast,“ dodal predseda OZ KOVO CROWN Bevcan Petr Želenák.

Firma vraj ponúka jednorazovú odmenu

Firma vraj ponúka 8 % a jednorazovú odmenu 350 eur. Či je to naozaj tak, sme sa nedozvedeli. Spoločnosť sa k veci totiž vyjadriť nechcela. Spoločnosti sa v Kechneci posledné roky hospodársky darilo. Vlani dosiahla doteraz najvyšší zisk približne 1,3 milióna eur.

„Inflácia a zhoršenie životnej situácie začína dobiehať aj vyššiu strednú triedu. Budeme pozorovať sociálne nepokoje čím ďalej tým viac, ak sa niečo nezmení,“ povedal sociálno-ekonomický analytik z OZ Pracujúca chudoba Ján Košč.

Odborári sú pripravení s vedením podniku rokovať aj naďalej. V prípade, ak sa nedohodnú, budú štrajkovať v sobotu (10. 12.) a na budúci pondelok (12. 12).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny