Ochranári odovzdali 105-tisíc podpisov za slovenskú divočinu

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) víta občianske iniciatívy, ktorých cieľom je zvýšenie prirodzenej plochy lesov i ich účinnejšia ochrana.

22.10.2021 20:09
debata (16)

Šéf envirorezortu to uviedol v súvislosti s odovzdanou petíciou požadujúcou desať percent bezzásahového územia, pod ktorú sa podpísalo vyše 105 000 podpo­rovateľov.

Petíciu iniciovalo Lesoochranárske zoskupenie VLK, vo štvrtok (21. 10.) ju odovzdalo na pôde Národnej rady SR spolu s listom pre predsedu parlamentu a lídra Sme rodina Borisa Kollára.

V liste upozorňuje na to, že požiadavka zvýšiť percento bezzásahových území má podporu verejnosti, korešponduje i s požiadavkami Európskeho parlamentu a je v súlade aj s predloženou novelou o reforme správy národných parkov.

Budaj v tejto súvislosti poukázal na to, že rezortom predložená reforma prinesie aj pozdvihnutie regiónov Slovenska. „Stojíme pred dôležitým rozhodnutím, ochrániť a zveľadiť národné parky spôsobom, ktorý by priniesol aj nové pracovné miesta a zlepšenie sociálnej situácie v priľahlých regiónoch,“ zdôraznil minister.

Narodne parky5 Čítajte viac Sme priamo v srdci národného parku Malá Fatra
16 debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana prírody