Ochrana detí pri zásahoch polície sa zvýši, novela má eliminovať psychickú ujmu dieťaťa

ta3 TASR
5.10.2022 11:49

Ochrana detí pred šokom a stresom pri zásahoch polície sa zvýši. Predpokladá to novela Trestného zákona z dielne poslankýň Národnej rady SR Kataríny Hatrákovej a Petry Hajšelovej, ktorú v stredu plénum schválilo.

Hojdačky a šmykľavky sú pasé. V móde sú preliezačky, ktoré spôsobujú rodičom vrásky
TASR/Henrich Mišovič (ilustračné)

Do legislatívy zavádza zásadu pre policajta alebo orgán vykonávajúci prehliadku, aby pri plánovaní alebo spôsobe výkonu svojich oprávnení brali ohľad na bezpečie dieťaťa.

"Základným cieľom návrhu zákona je zákonodarnou úpravou ochrániť záujem dieťaťa a eliminovať osobitne psychickú ujmu dieťaťa, ktorú môže utrpieť pri zatknutí alebo pri zadržaní jeho rodiča alebo jemu blízkej osoby. K rovnakej ochrane má dôjsť aj pri vykonávaní domovej prehliadky alebo prehliadky iných priestorov, kde sa nachádza dieťa," píše sa v dôvodovej správe.

Autorky novely poukázali najmä na tri najinvazívnejšie policajné zákroky, pri ktorých deti v praxi utrpeli šok a zbytočný stres. Malo ísť o situácie, keď sa zasahovalo voči ich blízkym osobám, napríklad zatknutie, zadržanie a vykonávanie domovej prehliadky. Deklarovali, že novelizácia nemá za cieľ sťažiť alebo zmariť výkon oprávnení podľa Trestného poriadku. Účinnosť navrhujú poslankyne od 1. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok