Od pondelka na päť dní úplne uzatvoria most cez Ružín

Kvôli úplnej uzávere bude premávka vedená po relatívne dlhej obchádzkovej trase cez obce Kluknava, Víťaz v smere do Hrabkova.

05.08.2022 20:00
SR Marcegany Most Ružín Diagnostika KEX Foto:
Most pri Margecanoch bol zaradený do stavebno-technického stavu kategórie 6, veľmi zlý stav, do ktorej je zaradených aj ďalších 64 mostov v rámci celého kraja.
debata (2)

Košický samosprávny kraj začal v prvej polovici júna tohto roka s rekonštrukciou mosta M112 cez vodnú nádrž Ružín za obcou Margecany. Dôvodom bol veľmi zlý technický stav. Na 7-miestnej stupnici hodnotenia kvality mostov totiž patrí do druhej najhoršej kategórie, jeho stav je označený ako „veľmi zlý“. Sedmičkou sú pritom označené mosty v havarijnom stave. Postavený bol v roku 1968, podľa výsledkov diagnostiky sa nachádza v stavebno-technickom stave VI z celkového počtu VII, čo znamená veľmi zlý.

Rekonštrukčné práce napredujú podľa harmonogramu, avšak v aktuálnej etape je pre betonáž časti nosnej konštrukcie nutné most úplne uzatvoriť. Premávka bude z mosta vylúčená na nevyhnutný čas, a to v termíne od 8. 8. od siedmej ráno do 13. 8., taktiež do siedmej hodiny, nepretržite na päť pracovných dní. Informuje o tom Košický samosprávny kraj na svojom webe. Pôjde o jedinú úplnú uzáveru mostu počas jeho rekonštrukcie.

Rekonštrukciu tohto mosta realizuje zo svojho rozpočtu Košický samosprávny kraj, stáť bude 2,1 milióna eur. Podľa zmluvy so zhotoviteľom by mala trvať 180 pracovných dní,takže vynovený most by mohol byť odovzdaný do plnej prevádzky vo februári budúceho roku.

Na nevyhnutný čas bude pre vodičov osobných vozidiel, záchranných zložiek, cestujúcich prímestskou autobusovou dopravou, cyklistov aj peších slúžiť obchádzková trasa. Premávka bude z cesty II/546 presmerovaná na dočasnú obchádzku, ktorá povedie po ceste II/547 a III/3420 cez obec Kluknava do obce Víťaz. Následne bude vedená po ceste III/3423 do obce Hrabkov. Ďalej po ceste č. III/3465, pričom bude končiť v križovatke s cestou II/546. Obísť bude potrebné približne 23 kilometrov, na zmeny v doprave upozorní prenosné dopravné značenie.

Košický samosprávny kraj realizuje rozsiahlu rekonštrukciu mosta M112 zo svojho rozpočtu, čo si vyžiada 2,1 milióna eur. Podľa zmluvy so zhotoviteľom by mali práce trvať 180 pracovných dní a ukončené by mali byť vo februári budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košický samosprávny kraj #oprava mostu #most cez vodnú nádrž Ružín #most cez Ružín
Články podľa značiek