Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bocianí pár v ohrození, hniezdo majú priamo na elektrickom stĺpe
Zdielať na

Bocianí pár v ohrození, hniezdo majú priamo na elektrickom stĺpe

VARÍN / Pre mladý bocianí pár sú vo Varíne pri Žiline v strehu elektrikári aj ochranári. Zákonom chránené bociany sa zahniezdili na stĺpe nízkeho napätia a najmä v daždivých dňoch im hrozí nebezpečenstvo. Prekládka hniezda by mohla byť problém, bocianí párik už očakáva potomstvo.

Bociany si za výber svojho hniezda zvolili jeden zo stĺpov elektrického napätia. Chráneným zvieratám hrozí nebezpečenstvo počas dažďov. Možná prekládka ich hniezda by však mohla ohroziť ich očakávané potomstvo. 

Podľa obyvateľov, bocianí pár pilne pracuje na zveľaďovaní svojho hniezda, sú totiž v očakávaní. Podľa vyjadrení Miroslava Gejdoša, hovorcu Stredoslovenská distribučná a.s, nie je bocianí pár na elektrickom stĺpe žiadnou výnimkou. "Bociany si s obľubou vyhľadávajú stĺpy napätia, práve tie im poskytujú dobrý základ pre hniezdo," uzavrel Gajdoš. Obyvatelia obce ich vítajú s nadšením a berú ich ako spestrenie všedných dní. 

Problémom nie je len elektrické napätie, ale tiež konáre, ktoré trčia priamo z drôtov. Práve tie by mohli zapríčiniť možný výpadok elektriny, ľuďom z dediny sa však jedná o bezpečnosť bocianej rodiny. Stredoslovenská distribučná však upozorňuje na možný kontakt elektriny so živým vodičom, v tom prípade môžu tieto zranenia viesť až k smrti. 

Ideálnym riešením by bolo, že bociany v auguste odletia a kompetentní budú možné hniezdo riešiť buď nadstavbou na stĺpe alebo jeho prekládkou. V prípade nebezpečenstva sú však ochranári pripravení tento problém riešiť aj napriek hniezdeniu. To by však bolo ohrozujúce aj v prípade bezpečnosti bocianieho páru.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy