Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Biden absolvuje virtuálnu schôdzku s mexickým náprotivkom

Americký prezident Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kancelária mexického prezidenta informovala, že obaja prezidenti budú hovoriť o spoločnej vízii a cieľoch.

Washington 27. februára (TASR) - Americký prezident Joe Biden absolvuje 1. marca svoju druhú "virtuálnu" schôdzku so zahraničným lídrom, tentoraz so svojím mexickým náprotivkom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom, oznámila v piatok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Podľa agentúry AFP hovorkyňa uviedla, že táto "virtuálna schôdzka" sa bude týkať spolupráce v oblasti migrácie, spoločného rozvojového úsilia v južnom Mexiku a Strednej Amerike, boja proti koronavírusu a hospodárskej spolupráce.

Kancelária mexického prezidenta informovala, že obaja prezidenti "budú hovoriť o spoločnej vízii a cieľoch" vrátane "mechanizmov spolupráce pri riešení štrukturálnych príčin migrácie na severe Strednej Ameriky a v južnom Mexiku".

Migrácia sa stala ústrednou otázkou vo vzťahoch medzi Mexikom a Spojenými štátmi, ktoré majú 3200 kilometrov dlhú spoločnú hranicu.

Za vlády Bidenovho predchodcu, republikána Donalda Trumpa, Mexiko - pod hrozbou uvalenia ciel - súhlasilo s tým, že ľudí, ktorí požiadali v USA o azyl, ponechá na svojom území, kým budú úrady ich prípady vybavovať.

Bidenovo prvé virtuálne stretnutie sa uskutočnilo v utorok, keď hovoril s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Biden opätovne potvrdil úzke väzby USA s Kanadou, ktoré boli za Trumpa napäté, zatiaľ čo Trudeau označil priateľstvo medzi oboma krajinami za "vynikajúce", dodala AFP.