#AllForJan: Ján Kuciak pomáhal odhaľovať kauzy aj iným novinárom. Už roky čerpajú z jeho zistení
27.2.2021 08:00
akt. 22.06.2021 04:19

#AllForJan: Ján Kuciak pomáhal odhaľovať kauzy aj iným novinárom. Už roky čerpajú z jeho zistení

3fotky v galérii
Ján Kuciak a Martina Kušnírová Zdroj: Aktuality.sk / Martin Žubor
Uložiť článok
Novinár Ján Kuciak bol ochotný pomôcť kolegom nielen vo svojej redakcii, ale aj iným novinárom. Aký odkaz zanechal a z ktorých jeho káuz dnes môže čerpať aj polícia? Prinášame to najzaujímavejšie z výročnej diskusie od trojice novinárov z investigatívneho tímu Aktuality.sk.

„Bolo to asi deň pred vraždou a Janko sa mi pochválil, že v rekonštruovanom dome ide chystať aj detskú izbu a že prestal už aj fajčiť, lebo sú v živote teraz dôležitejšie veci," spomína na posledný rozhovor s Jánom Kuciakom jeho kolegyňa Annamária Dömeová.

Martin Turček okrem spoločného odhaľovania káuz s Kuciakom hrával tenis. Tiež má poslednú spomienku na svojho kamaráta z 20. februára 2018, teda z dňa pred vraždou.

„Boli sme hrať tenis, potom sme sa lúčili na Trnavskom mýte v Bratislave a Jano mi ukazoval na stánok, kde vraj majú dobré langoše. Za tie tri roky som si ho ešte stále nedal, ale musím ho ísť vyskúsať," s úsmevom hovorí o príhode Turček.

Vidíme zmeny

Žijeme na inom Slovensku a do veľkej miery je to aj zásluhou novinára Jána Kuciaka, zhodli sa v diskusii k tretiemu výročiu vraždy Jána a martiny jeho traja kolegovia z investigatívneho tímu Aktuality.sk Annamária Dömeová, Marek Vagovič a Martin Turček.

„Keby Jano neprišiel s kauzou Donovaly , ktorá sa týkala Mariana Kočnera a jeho prevodov hotelov, a nespustil by tú lavínu práce orgánov činných v trestnom konaní, tak sa zrejme nič nezmení," pripomenula Dömeová. Turček dodal, že podľa neho je dnes Slovensko odvážnejšie.

„Stále sa nám ozvú čitatelia, ktorí nám dajú tipy na kauzy a reflektujú aj na Janovu vraždu. Neboja sa, práve naopak, povedia, že už strach nemajú a že po udalostiach vo februári 2018 chcú posunúť Slovensku dopredu," hovoril o svojich skúsenostiach investigatívec Turček.

Ostala spolupráca

3fotky v galérii #AllForJan: Tri rok po... Diskusia Aktuality.sk k tretiemu výročiu vraždy Jána a Martiny. Zľava Marek Vagovič, Annamária Dömeová a Martin Turček. Zdroj: Aktuality.sk

Po vražde vznikla naprieč médiami iniciatíva #AllForJan (v preklade všetci za Jána), v ktorej sa združovali novinári a publikovali spoločne odhalené kauzy a závažné zistenia.

Po čase sa však spolupráca zúžila. Dnes niekoľko vybraných novinárov zo slovenských redakcií spolupracuje v takzvanej Kočnerovej knižnici .

Medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov (OCCRP ) získala obrovskú databázu z vyšetrovania dvojnásobnej vraždy a poskytla ju vybraným novinárom na ďalšiu analýzu. Prečo sa spolupráca #AllForJan rozpadla? Podľa novinárky Dömeovej to bol prirodzený vývoj.

„Všetkých nás zasiahla vražda a držala nás akási spolupatričnosť. Ale také veľké zoskupenie ľudí a také veľké egá ako majú novinári, neudržíš pohromade dlho. Takže ostalo to na spolupráci tých, ktorí chcú a vedia spoločne pracovať."

Turček si myslí, že pôvodná myšlienka iniciatívy #AllForJan bola dokončiť články a prácu, ktorú už Jano nestihol.

„Podľa mňa sa tá myšlienka podarila - či už pri rôznych vadalovcoch, bödörovcoch, kočnerovoch či bašternákovcoch. Mediálne porkytie tých káuz pohlo spoločnosťou dopredu. Je jasné, že iniciatíva nevydrží len tak desať alebo dvadsať rokov, ale dodnes sme s mnohými novinármi z iných redakcií v kontakte. Vieme si pomôcť, zdieľať informácie aj skúsenosti. Myslím si, že akýsi duch spolupráce je stále prítomný, že to ešte nie je preč," tvrdí Kuciakov blízky spolupracovník.

Jeho kolegyňa Annamária Dömeová pripomína, že Ján Kuciak stelesňoval ochotu pomôcť - či už v redakcii alebo aj mimo nej iným novinárom či ľuďom. „Jeho odkaz, ktorý tu zanechal, je práve tá spolupráca aj naprieč redakciami. Musíme pracovať na tom, aby sa nám podarilo to špinavé a prehnité odhaliť a aby sme to postupne odstraňovali z verejného života."

Čakanie na spravodlivosť

V prípade vraždy Jána a Martiny je právoplatne odsúdený sprostredkovateľ Zoltán Andruskó a vrah Miroslav Marček. Neprávoplatne vinu potvrdili aj Tomášovi Szabóovi, ktorý strelcovi pomáhal. Obvinených objednávateľov Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú súd zatiaľ oslobodil , čaká sa na verdikt Najvyššieho súdu.

„Rozsudok je vnímaný kontroverzne a kritizovaný," skonštatoval v diskusii šéf investigatívcov v Aktuality.sk Marek Vagovič. Turček v súvislosti s tým poznamenal, že podrobovanie rozsudku prvostupňového súdu kritike je na mieste, „ale po jeho vyhlásení som vnímal až takú hystériu alebo reakcie o údajnej korupcii sudcov. Pripadalo mi to škodlivé v súvislosti s dôverou v súdny systém. Nemyslím si, že by takéto podozrenia boli oprávnené pri týchto sudcoch," myslí si novinár o rozsudku predsedníčky Ruženy Sabovej a členov senátu Rastislava Stieranku a Ivana Matela.

„Mňa zarazilo, že bola za nevinnú uznaná aj Alena Zsuzsová, proti ktorej vypovedal sprostredkovateľ Zoltán Andruskó ako priamy svedok a boli proti nej aj ďalšie dôkazy. Prekvapilo ma to. Rovnako ako to, že na jednej strane senát nechcel prihliadať na Andruskóove výpovede pred súdom, lebo v Pezinku bol vypočutý ako svedok (a predtým bol v tejto kauze obvineným, pozn. redakcie ) a na strane druhej prihliadal na tie výpovede a argumentoval nimi, prečo je Andruskó nedôveryhodný," reagovala na neprávoplatný rozsudok Špecializovaného trestného súdu Dömeová.

Verejnosť teraz čaká na určenie termínu odvolacieho - teda Najvyššieho súdu. Ten môže prvostupňový rozsudok potvrdiť, ale aj celý prípad vrátiť späť do Pezinka.

3fotky v galériiZdroj: David Ištok/Aktuality.sk

Aktéri z článkov vo väzbe

Ktorá Kuciakova kauza bola najvýznamnejšia? Jeho kolegovia menujú napríklad investigatívne články o oligarchovi Jozefovi Brhelovi a jeho silnom vplyve v IT sekotre aj v energetike. Pri nedávnej policajnej akcii Mýtnik ho obvinili z prijímania úplatku aj porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Zatiaľ je stíhaný väzobne.

„Odhalil prepojenie Jozefa Brhela na firmu Anext, ktorá aj vďaka Jánovi Kuciakovi už nemôže odčerpávať peniaze zo štátu," vyzdvihol prácu novinár Turček a pripomenul aj vzťahy Brhela s Kaliňákom, na ktoré tiež upozornil Kuciak a dodnes sa na nich novinári odvolávajú.

Rodák zo Štiavnika ešte počas svojho pôsobenia v redakcii Aktuality.sk odhalil aj prepojenie rodiny Bödörovcov na nitriansky hotel Zlatý kľúčik. Informácie zistil z otvorených zdrojov, ale Nitra bola Kuciakovi blízka - v meste totiž strávil študentské roky.

Teraz jeho odhalenia potvrdzuje napríklad spolupracujúci obvinený exfunkcionár Ľudovít Makó. Ten je obvinený v kauze Božie mlyny, napokon sa však priznal a vypovedal aj o Norbertovi Bödörovi.

Hľadal a odhaľoval

„Keď Jano pracoval na kauze Zlatý kľúčik, pamätám si, aký bol nesmierne šťastný, keď sa mu konečne podarilo odhaliť tie prepojenia a podložiť ich riadnymi dátami," spomína Dömeová. Dodáva, že register záložných práv využil Kuciak nielen pri kauze s Bödörom, ale aj pri článku o financovaní SDKÚ , za ktorým spoločne našli finančníka Igora Rattaja.

„Bolo to až také vtipné, lebo Rattaj sám nevedel, že sa z otvorených registrov dá nájsť prepojenie naňho. Neveril nám, potom bol veľmi prekvapený, keď sme mu povedali čo a ako sme našli."

Šéf investigatívneho tímu Marek Vagovič v diskusii spomenul aj odkrytie firmy s napojením na policajného exprezidenta Tibora Gašpara. Spoločnosť však nebola v časoch Tibora Gašpara príliš aktívna, až keď ju prebral syn, začala vykazovať tržby a majetok, vrátane áut. Kuciak Zistil, že firma sa usídlila v budove, ktorá vtedy patrila Norbertovi Bödörovi. „Ten bol z toho značne nervózny," poznamenal Vagovič. Dnes sa ukazuje prepojenie Gašpara a Bödöra ako oveľa silnejšie, ako len vzdialená rodina.

Polícia koncom vlaňajška mužov obvinila zo založenia zločineckej skupiny, práve táto dvojica z Nitry mala stáť na jej čele. V kauze Očistec sa hovorí o obrovských úplatkoch, o sledovaní politikov, o vynášaní informácií aj vydieraní podnikateľov.

Zo zoznamu tých, o ktorých Kuciak intenzívne písal, zatiaľ právoplatne odsúdili napríklad daňového podvodníka Ladislava Bašternáka alebo Mariana Kočnera za pokus o podvod s falšovanými zmenkami v hodnote 69 miliónov eur.

Správa od Slobodníka

Ďalším spolupracujúcim obvineným je dnes Bernard Slobodník, bývalý šéf finančnej jednotky NAKA, ktorý sa ešte pred zadržaním sám prihlásil na polícii a spustil na svojich niekdajších kolegov v polícii.

„Bol veľmi zvláštna postava, vedeli sme, že mal blízko k Tiborovi Gašparovi, až na úrovni rodinných priateľov, ktorí spolu trávia dovolenky," upozornila Dömeová na minulé vzťahy Slobodníka s policajným exprezidentom.

„Keď ešte Jano žil, Bernard Slobodník nám raz v noci poslal správu cez aplikáciu Signál v znení: ,A už mám toho dosť, teraz vám všetko poviem.' My sme si k tomu s Jankom ráno zavolali, no zo strany Slobodníka už k ničomu nedošlo. Zrejme to bol vtedy nejaký stav mysle, ktorý ale pominul," spomína na neštandardnú správu od policajného funkcionára novinárka.

Podľa Dömeovej bol Slobodník mužom dvoch tvárí a v minulosti došlo či už vo vzťahu k Bödörovi alebo Gašparovi k nejakému zlomu. „Niečo sa asi stalo, narušila sa dôvera, nepokračovali v zabehnutých koľajách. Zrejme to bol nejaký konflikt, ktorý zmenil aj jeho pohľad na celé fungovanie," dodáva. Slobodník je súčasťou tzv. Bödörovho komanda, priznal sa k prijímaniu úplatkov aj zasahovaniu do vyšetrovania.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.