TASR/AP
StoryEditor

Izraelská armáda úmyselne klamala, aby vlákala radikálov do pasce. Nasledovali masívne údery

17.05.2021, 12:23
Autor:
ČTKČTK
Namiesto ohlásenej pozemnej ofenzívy bolo v skutočnosti vo vzduchu 160 izraelských lietadiel, ktoré začali s útokmi na "metro Hamasu".

Mätúci tweet izraelskej armády, ktorý minulý týždeň naznačoval začiatok pozemnej operácie v Pásme Gazy, bol zámernou dezinformáciou, uviedol izraelský denník Jerusalem Post.

Cieľom vraj bolo vlákať ozbrojencov z palestínskych organizácií Hamas a Islamský džihád do systému podzemných tunelov, na ktoré potom izraelské letectvo začalo masívne údery. Na základe tweetu o začiatku pozemnej operácie v Gaze informovala niektoré zahraničné médiá, vrátane denníka The Washington Post alebo stanice ABC.

​Izrael začal vo štvrtok zhromažďovať pozemné sily pri hranici Pásma Gazy. Krátko po polnoci miestneho času potom armáda na svojom twitterovom účte napísala: "Letecké a pozemné sily izraelskej armády útočia na Pásmo Gazy."

Armádny hovorca až neskôr spresnil, že pozemné jednotky do Gazy nevstúpili, ale delostrelectvo a tanky len podporujú letecké útoky paľbou z izraelského územia. Premiér Benjamin Netanjahu vtedy povedal, že operácie proti Hamasu zďaleka neskončili a v najbližšej dobe budú nasledovať ďalšie akcie.

Dostali sa do paľby

Mnohé zahraničné médiá však pôvodný tweet pochopili jednoznačne. "Izraelské jednotky vstúpili do Pásma Gazy a konflikt s Palestínčanmi sa stupňuje, uvádza izraelská armáda," napísal napríklad americký The Washington Post.

V skutočnosti bolo vo vzduchu 160 izraelských lietadiel, ktoré začali s masívnym bombardovaním tunelov, ktoré izraelská armáda prezýva "metro Hamasu". Radikáli v nich majú uskladnené zbrane a vybavenie. Hamas začal tunely budovať po minulom konflikte s Izraelom v roku 2014.

Podľa denníka The Jerusalem Post poslali Hamas a Islamský džihád po oznámení štartu pozemnej operácie do tunelov svojich bojovníkov s protitankovými strelami a mínometmi, aby sa pripravili na príchod izraelských vojakov. Dostali sa tak do paľby izraelských lietadiel. Koľko ich prišlo o život, nie je jasné.

Denník Haarec získal od niekoľkých zahraničných novinárov uistenie, že im hovorca armády začiatok pozemnej invázie potvrdzoval a že až príliš neskoro nasledovalo ospravedlnenie za mylnú informáciu.

Vraj išlo o nedorozumenie

Domáci novinári, zaskočení vývojom, začali obvolávať svoje armádne zdroje a dozvedeli sa, že žiadna invázia sa nekoná.

​Podľa Haarecu vtedy armáda otvorene zahraničným novinárom oznámila, že vojaci vyrazili do Gazy, neobstojí vraj tak vysvetlenie o nesprávnom pochopení anglického prekladu presnejšej hebrejskej verzie tweetu. Hovorca armády Jonatan Konrikus sa v piatok ráno na brífingu so zahraničnými žurnalistami za omyl ospravedlnil, vyhlásil, že išlo o nedorozumenie a pripísal ho vojnovému zmätku.

Felicia Schwartzová z Wall Street Journal však uvádza, že jej Konrikus priamo potvrdil prítomnosť pozemných síl v Gaze, informáciu zmenil až po dvoch hodinách. Iný nemenovaný americký novinár povedal podľa Haarecu, že tento incident vzťahy Izraela so zahraničnými žurnalistami nevylepší.

V bojoch od minulého pondelka prišlo o život takmer 200 Palestínčanov, Izrael má desať mŕtvych.

01 - Modified: 2021-05-15 14:01:11 - Feat.: 0 - Title: Izraelské nálety v Gaze: zrútila sa budova, v ktorej sídlili zahraničné médiá 02 - Modified: 2021-05-15 15:37:35 - Feat.: 0 - Title: Novinári boli ľudské štíty, budovu využíval Hamas. Izrael vysvetľuje zničenie budovy médií 03 - Modified: 2021-05-15 19:11:15 - Feat.: 0 - Title: Izraelský premiér volal Bidenovi. Ubezpečoval ho, že neútočia na civilistov 04 - Modified: 2021-05-17 09:42:13 - Feat.: 0 - Title: Hlavne sa neschovávať v kúpeľni. Ako som sa naučila prežiť raketový útok v Izraeli
01 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 02 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 04 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 05 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:43