Ak nebudú orgány konať, podám trestné oznámenie, vyhlásil poslanec v súvislosti s vyšetrovateľmi NAKA

TA3 TASR
22.10.2021 21:01

Poslanec OĽANO Andrej Stančík je pripravený podať trestné oznámenie v súvislosti so zisteniami súdu o bezdôvodnosti stíhania vyšetrovateľov NAKA. V oznámení, ktoré poslal prostredníctvom mediálneho tímu OĽANO, avizuje, že tak urobí vtedy, ak nebudú konať zložky, ktoré to majú v kompetencii.

Ak nebudú orgány konať, podám trestné oznámenie, vyhlásil poslanec v súvislosti s vyšetrovateľmi NAKA
TASR/Jaroslav Novák (ilu)

"Pokiaľ orgány činné v trestnom konaní už teraz nevidia dôvod na začatie trestného stíhania pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, v priebehu budúceho týždňa pripravím kvalifikované a odôvodnené trestné oznámenie, ktoré podám na Generálnej prokuratúre SR," informoval Stančík. Je presvedčený, že závažné zistenia z uznesenia senátu Krajského súdu v Bratislave pridávajú na váhe tvrdeniam, ktoré hovoria o snahách zastaviť vyšetrovanie veľkých káuz za každú cenu.

Hnutie Sme rodina v stanovisko zopakovalo, že rozhodnutia súdu nekomentuje. "Treba si však znovu uvedomiť, že súd rozhodoval iba o väzbe, nie o vine a treste, a to je obrovský rozdiel. Z toho vyplýva, že vyšetrovatelia sú stále obvinení, ale stíhaní na slobode," napísali z tlačového oddelenia Sme rodina.

Líderka Za ľudí Veronika Remišová si myslí, že rozhodnutie krajského súdu v kauze stíhaných policajtov ukazuje vážne zlyhanie prokuratúry aj inšpekcie a vzbudzuje i podozrenia z účelového konania. Kritizuje v tejto súvislosti aj opätovné použitie paragrafu 363 generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom v ďalšom korupčnom prípade. "Ak prokuratúra takýmto zvláštnym spôsobom vstupuje do aktívneho boja korupčného systému proti vyšetrovateľom, ide o mimoriadne nebezpečné konanie a ohrozovanie dôvery ľudí v právny štát a nezávislé fungovanie polície," upozornila Remišová, ktorá je odhodlaná intenzívnejšie bojovať za zrušenie paragrafu 363.

Tri sudkyne Krajského súdu v Bratislave, ktoré jednomyseľne rozhodli o prepustení vyšetrovateľov NAKA, v uznesení skonštatovali, že stíhanie nie je v poriadku. Kritizujú postupy okresného sudcu aj prokurátora, predložené dôkazy považujú za nedostatočné na to, aby boli skutky kvalifikované ako trestné činy, respektíve, aby z nich vyplynulo podozrenie z trestnej činnosti.

Štvoricu vyšetrovateľov a Petra Sch. zadržali vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby 13. septembra. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Krajský súd v Bratislave ich z väzby prepustil 1. októbra.

Generálna prokuratúra SR v súvislosti s uznesením krajského súdu uviedla, že v uvedenej trestnej veci budú predložené sťažnosti obvinených proti uzneseniu o vznesení obvinenia na rozhodnutie Generálnej prokuratúre SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok