Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Generálny prokurátor koná proti Lipšicovi. Pre kauzu zmanipulovaných svedkov, ktorú nevhodne komentoval
Zdielať na

Generálny prokurátor koná proti Lipšicovi. Pre kauzu zmanipulovaných svedkov, ktorú nevhodne komentoval

Archívne video

BRATISLAVA / V stredu zverejnil generálny prokurátor Maroš Žilinka na svojom oficiálnom profile na Facebooku status, v ktorom tvrdo kritizuje špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica za jeho verejné komentovanie kauzy preverovania hodnovernosti svedeckých výpovedí sporných svedkov polície, spolupracujúcich v kauzách Božie Mlyny, Očistec a Judáš. Svedkov sa pred týždňom pokúsili po obvinení z marenia spravodlivosti a krivej výpovede zadržať vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby. Tí vyšetrujú manipulovanie svedeckých výpovedí z čoho sú podozrivé aj osoby z prostredia vyšetrovacích orgánov.

Po zásahu špeciálneho komanda inšpekcia zadržala jedného zo svedkov. Druhý im ušiel po spornom zásahu prezidenta polície v okamihu, keď kukláči podozrivého lokalizovali a čakali na pokyn zaisťovacej akcie. Ten stopol Kovařík z nelogických dôvodov a svedok ušiel. Údajne nim mal byť podľa TV JOJ svedok Peter Petrov prezývaný Tiger. Tretí zo sporných svedkov Matej Zeman bol v tom čase zrejme na dovolenke v Chorvátsku, kde má byť dodnes. 

Podľa Lipšica sú podozrenia z manipulácie svedkov neopodstatnené. V obvinení nesedia údajne fakty a sú dokonca v rozpore so skutkovým stavom. Toto verejné komentovanie a hodnotenie rozbehnutého trestného konania, ktoré nedozoruje Lipšicov úrade ale Krajská prokuratúra v Bratislave je nadprácou, na ktorú prísne zareagoval generálny prokurátor Žilinka. Až tak, že z jeho reakcie predpokladať, že pre šéfa ÚŠP zrejme bude vyvodzovať následky disciplinárneho charakteru.  " Špeciálny prokurátor bezprecedentne postupoval v rozpore so zákonným princípom zdržanlivosti prokurátora a spôsobom, ktorý neprispieva k zvyšovaniu dôveryhodnosti prokuratúry, čo ja ako generálny prokurátor SR nebudem tolerovať," uviedol Žilinka.  

TVJOJ vo štvrtok generálneho prokurátora s otázkou, či pre uvedenú vec podá podnet na disciplinárne konanie proti špeciálnemu prokurátorovi. Z reakcie generálnej prokuratúry je zrejmé, že Žilinka už vo veci koná. "Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka vo veci koná, podrobnosti jeho postupu zatiaľ konkretizovať nebudeme," uviedol.

Čo konkrétne generálna prokuratúra nešpecifikuje, ale z reakcie Žilinku je to viac menej isté. Lipšic na svojom Facebookovom profile reagoval na generálneho prokurátora v rozsiahlom statuse z ktorého v časti uverejňujeme nasledovné:  "Včera som sa verejne zastal vyšetrovateľov. Ak je však situácia vypätá, tak ľudia bojujúci celý svoj profesný život za Spravodlivosť, potrebujú cítiť aj podporu. Nepovažujem to za žiadne hrdinstvo, ale bol som tak vychovaný svojimi rodičmi, že je mojou povinnosťou sa ozvať, ak prídem k presvedčeniu, že sa iným deje krivda."

Súvisiace články

Najčítanejšie