Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Kazachstane pri streľbe umierajú ľudia, do krajiny smerujú ruské a bieloruské špeciálne jednotky
Zdielať na

V Kazachstane pri streľbe umierajú ľudia, do krajiny smerujú ruské a bieloruské špeciálne jednotky

KAZACHSTAN / Takzvané Mierové jednotky Ruska a post sovietskych krajín smerujú do Kazachstanu. Najväčšie mesto Kazachstanu zachvátili neutíchajúce protesty a anarchia. Streľba sa jeho centrom ozývala aj dnes. V Kazachstane sa v súčasnosti nachádzajú aj slovenskí misionári, mali by však byť mimo ohrozenia.

Po včerajšom zapaľovaní, rabovaní a pustošením centra Alma Aty vládne sily demonštrantov rozháňali streľbou. Pri nepokojoch podľa oficiálnych zdrojov zahynulo najmenej 13 policajtov a stovky utrpeli zranenia. O obetiach na strane civilistov nehovoria. Protestujúci však upozorňujú na množstvo zabitých a postrelených.

"30 rokov sme znášali, čo sa už viac znášať nedá. Pozrite na moju rozstrieľanú kapucňu. Používajú ostrú muníciu. My nechceme nikoho smrť," povedal jeden z protestujúcich, Rafik Žarylkasin.

​Polícia otvorene hovorí o likvidácii útočníkov na vládne budovy a čistení mesta. Protestujúci včera dokonca vtrhli na letisko. Pre neutíchajúce násilnosti dočasne pozastavili lety do Alma-Aty.

Martin Klus, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí povedal: "Môžem potvrdiť, že v Kazachstane pôsobí niekoľko našich kňazov a rehoľných sestier. Nemáme hlásené, že by boli medzi zranenými osobami."

Najhoršie protivládne protesty v krajine pokračujú aj po tom, čo prezident ustúpil demonštrantom a odvolal vládu. Vyvolalo veľké zdraženie kvapalného ropného plynu, na ktorý jazdí väčšina tamojších áut. Hnev ľudí sa obrátil proti bývalému prezidentovi Nursultanovi Nazarbajevovi. Ten v roku 2019 odstúpil, po podľa protestujúcich, jeho rodina naďalej ekonomicky ovláda krajinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy