Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda počas razie pri Jerichu zabila piatich Palestínčanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Násilie bolo doteraz v Jerichu, obľúbenej turistickej destinácii blízko hraníc s Jordánskom, zriedkavé.

Jeruzalem 6. februára (TASR) - Izraelskí vojaci počas razie v utečeneckom tábore pri Jerichu na okupovanom Západnom brehu Jordánu zabili piatich Palestínčanov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že "niekoľko" ozbrojených mužov bolo zabitých počas prestrelky v utečeneckom tábore Aqbat Jabr neďaleko vstupu do mesta.

Islamistické hnutie Hamas, ktorého hlavná základňa je v Pásme Gazy, smrť svojich bojovníkov na Západnom brehu potvrdilo. Vo vyhlásení napísalo, že smúti za členmi svojho vojenského krídla zabitými "v ozbrojenom strete so sionistickou okupáciou".

Palestínske ministerstvo zdravotníctva informovalo, že v pondelok boli zranení traja ľudia. Jeden je v kritickom stave, informáciu o mŕtvych však nezverejnilo.

Zásah izraelskej armády bol zameraný na dolapenie "teroristickej jednotky Hamasu, ktorá zaútočila" 28. januára na židovskú reštauráciu pri Jerichu. Jeden z ozbrojencov spustil paľbu, ale zbraň sa mu zasekla a nikoho nezranil. Podozriví utiekli a armáda odvtedy v okolí Jericha robí rozsiahle bezpečnostné prehliadky.

Násilie bolo doteraz v Jerichu, obľúbenej turistickej destinácii blízko hraníc s Jordánskom, zriedkavé. Guvernér Jericha Džihad Abu al-Assal situáciu označil za "obliehanie" mesta, čo "spôsobilo obrovské straty" miestnym podnikom, poľnohospodárstvu a turistickému priemyslu.