Reuters
StoryEditor

40 dní to Rusi s Mariupoľom nevzdali. Perfektný strategický bod ostane však asi len na papieri

12.04.2022, 10:01
Autor:
ČTKČTK
Zbombardovaná pôrodnica či divadlo im brány prístavného mesta neotvorili.

Prinášame vybrané údaje o ukrajinskom prístavnom meste Mariupoľ, ktoré je už 40 dní obliehaný ruskou armádou:

- Strategicky položený prístav Mariupoľ na brehu Azovského mora je už 40 dní obliehaný ruskou armádou. Mesto je zdevastované ruským ostreľovaním a podľa starostu v dôsledku ruského ostreľovania zomrelo najmenej 10-tisíc civilistov.

Zbombardovaná pôrodnica aj divadlo 

- Podľa agentúry AFP v meste zostáva asi 160-tisíc obyvateľov, odrezaných od sveta a trpiacich nedostatkom vody, potravín, elektriny a tepla. Európska únia nazvala blokádu Mariupoľa "masívnym vojnovým zločinom".

Ruské oddiely uzavreli mesto 2. marca, sedem dní po začiatku svojej invázie na Ukrajinu 24. februára.

- Dobytie mesta by Moskve umožnilo prepojiť Krym po súši so separatistickými územiami a zaistiť si úplnú kontrolu nad pobrežím Azovského mora. Ruské oddiely už predtým obsadili strategické prístavy Berďansk a Cherson.

​​- Veľké pobúrenie vo svete vyvolalo bombardovanie pôrodnice a detskej nemocnice v Mariupole 9. marca, pri ktorom prišli o život traja ľudia, vrátane jedného dieťaťa, a ďalších 17 osôb utrpelo zranenie.

Zástupca starostu mesta Serhij Orlov tiež oznámil, že ruské delostrelectvo zničilo nemocnicu s 300 lôžkami pre covidových pacientov a tiež stredisko pre odber krvi. Niektorí ruskí činitelia to označili za dezinformáciu a tvrdili, že sa v budove ukrývali ultranacionalisti.

Bombardovanie podľa miestnych úradov zničilo aj umeleckú školu.

- V polovici marca začali evakuácie obyvateľov mesta pomocou humanitárneho koridoru. Predchádzajúce pokusy o evakuáciu zlyhali.

- Mestská rada Mariupoľa 16. marca oznámila, že okupačné vojská zvrhli bombu mimoriadne ničivej sily na divadlo, kde sa ukrývali stovky obyvateľov, ktorí prišli o domovy. Zničená bola centrálna časť divadla a vstup do protileteckého krytu v budove.

Ruské ministerstvo obrany v ten istý deň poprelo, že by úder podnikla ruská armáda. Zástupca mariupoľského starostu Orlov skôr uviedol, že v okamihu útoku v kryte pod divadlom mohlo byť až 1 200 ľudí.

Vedenie mesta neskôr informovalo, že útok na divadlo by mohol mať približne 300 obetí. Moskva bombardovanie poprela a pripísala ho ukrajinskému pluku Azov, ktorý obkľúčené mesto bráni.

Svedectvá utekajúcich ľudí 

​- Kyjev 21. marca odmietol ultimátum ku kapitulácii zo strany Ruska. Ukrajina "nezloží svoje zbrane a neopustí mesto", uviedla vicepremiérka Iryna Vereščuková, zatiaľ čo ruské sily podľa svojho vyhlásenia už niekoľko dní bojovali s "ultranacionalistami" v centre mesta.

Ľudia, ktorým sa podarilo z obliehaného mesta uniknúť, popisovali tamojšie hrozné podmienky, kedy sa ľudia ukrývajú v pivniciach a na uliciach ležia mŕtve telá, ktoré nikto nemôže pochovať kvôli neustálemu bombardovaniu.

- Moskva 30. marca oznámila, že nasledujúceho dňa od desiatej hodiny otvorí humanitárny koridor "s priamou účasťou zástupcov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov a Medzinárodného červeného kríža". Z Kyjeva 31. marca vyrazilo 45 autobusov na evakuáciu obyvateľov mesta.

Nasledujúci týždeň vicepremiérka Vereščuková oznámila, že sa podarilo evakuovať 556 ľudí.

Zakrývanie stôp aj možné chemické zbrane 

- Mariupoľská mestská rada 6. apríla oznámila, že v obliehanom meste začali fungovať mobilné krematóriá, ktorými sa ruské invázne sily snažia zakryť stopy svojich zločinov spáchaných na miestnych civilistoch.

Do tejto činnosti sa vraj zapojili "kolaboranti" a ľudia z takzvanej Doneckej ľudovej republiky, teda proruského separatistického regiónu, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti prístavného mesta.

- Ukrajinský pluk Azov povedal, že ruská armáda v pondelok večer v Mariupole použila bližšie neupresnenú "jedovatú látku neznámeho pôvodu" zhodenú na obrancu mesta z nepriateľského dronu. Obete majú podľa neho problémy s dýchaním a pohybom.

Ukrajinské úrady informáciu doteraz nepotvrdili, médiá však v priebehu dňa varovali, že prerušení separatisti chemický útok zvažujú.

Posledná bitka 

- Zástupca starostu Orlov v pondelok uviedol, že ukrajinské jednotky v miestnom prístave stále odolávajú ruskej prevahe.

​Orlov poprel tvrdenia 36. brigády ukrajinského námorníctva, že ukrajinská armáda sa v Mariupole pripravuje na "poslednú bitku", pretože jej dochádza munícia. Proruskí separatisti zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky v pondelok oznámili, že majú Mariupoľ pod kontrolou.

Ukrajinská strana sa k tomu nevyjadrila a z nezávislých zdrojov správu nemožno overiť.

- Prístav Mariupoľ na severnom pobreží Azovského mora je významným prímorským letoviskom a tiež kľúčovým centrom ukrajinského obchodu. Nachádza sa v Doneckej oblasti asi 55 kilometrov západne od ruských hraníc a 85 kilometrov od separatistického Donecku, pred vojnou mal asi 440-tisíc obyvateľov.

Lákavý aj pre separatistov 

- Mariupol sa nachádza v tesnej blízkosti východoukrajinských separatistických oblastí. Od júna do októbra 2014 bolo mesto správnym centrom Doneckej oblasti miesto Donecku, ktorý ovládli separatisti.

Hneď v máji 2014, teda mesiac po začatí vojny na východe Ukrajiny medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami podporovanými Moskvou, sa ukrajinskí vojaci stretli s proruskými separatistami v Mariupole a boje si vyžiadali desiatky mŕtvych na strane rebelov.

Proruskí povstalci začali ofenzívu na Mariupoľ v januári 2015.

- Mariupoľ a najmä jeho námorný prístav sa v novembri 2018 dostali do centra pozornosti kvôli incidentu v neďalekom Kerčskom prielive, ktorý oddeľuje Azovské a Čierne more. Ruské lode tam zadržali tri ukrajinské vojenské plavidlá a zajali 24 námorníkov.

Kyjev obvinil Rusko z pokusov zablokovať dôležitú námornú cestu, ktorá prístavy Mariupoľ a Berďansk spája s Čiernym morom.

01 - Modified: 2022-03-31 12:45:56 - Feat.: 0 - Title: Británia rozšírila sankcie na ruských „propagandistov“ a „mariupoľského mäsiara“ 02 - Modified: 2022-04-06 05:25:33 - Feat.: 0 - Title: Mariupoľ naďalej čelí ťažkým bojom a ruskému ostreľovaniu, uvádzajú Briti. Humanitárna situácia sa zhoršuje 03 - Modified: 2022-04-07 07:50:12 - Feat.: 0 - Title: Rusko sa snaží ukryť tisíce zabitých Mariupoľčanov, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2022-04-12 09:12:46 - Feat.: 0 - Title: Naplnia sa najhoršie obavy? Rusi zrejme v Mariupole použili chemické zbrane, obetí môže byť až 20-tisíc
01 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 04 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 07:59