Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Andy Warhol a kolekcia Mercedes-Benz v LA

Nemecká automobilka poverila v roku 1986 Warhola, aby urobil sériu obrazov.

“To bolo v el éj, héééj,” spieva v jednej zo svojich známych pesničiek Richard Müller. A práve v Los Angeles potrvá až do 22. januára výstava, ktorá vzdáva hold pop-artovému umelcovi so slovenskými koreňmi Andymu Warholovi a jeho umeleckej kolekcii automobilovej značky Mercedes-Benz.

Na výstave na západnom pobreží USA, ktorú zorganizovala galéria Nadácie Armanda Hammera, si prídu na svoje umelci, maliari, grafici aj motoristickí nadšenci. Okrem najcennejších a top-klasických exemplárov z Mercedes-Benz Art Collection v Petersenovom automobilovom múzeu, si môžete prezrieť 27 sieťotlačí na plátno a 13 kresieb zo svetoznámej série „Cars“.

Nemecká automobilka poverila v roku 1986 Warhola, aby urobil sériu obrazov oslavujúcich autá značky.  Výsledné umelecké dielo bolo známe ako „Cars Series“ a pokrývalo všetko od historických pretekárov až po moderné koncepčné autá Mercedes. Jedným z vrcholov kolekcie bol Gullwing 300 SL – auto, ktoré nedávno zreštaurovala spoločnosť Brabus.

Brabus si dal veľkú námahu a po rozsiahlom pátraní našiel auto s číslom podvozku 198.040-5500629. Vozidlo bolo podrobené renovácii maticou a skrutkou, ktorá trvala viac ako 4500 pracovných hodín v rámci programu 6-hviezdičkového reštaurovania Brabus.  Kompletná demontáž vrátane motora priviedla 300 SL späť do továrenského čerstvého stavu spolu s novým náterom v pôvodnej farbe.

Americký pop-artový umelec na obrázkoch v LA dokumentuje na ôsmich vybraných modeloch Mercedes-Benz históriu automobilu. Od Benz Patent Motor Car z roku 1886 až po výskumný automobil C 111-II vyrobený v roku 1970. V Petersenovom automobilovom múzeu sú diela vystavené spolu s piatimi z ôsmich vozidiel zobrazených Warholom – vrátane pretekárskeho vozidla Mercedes-Benz Formula 1 W 196 R s aerodynamickou karosériou, Mercedes-Benz 300 SL „Gullwing“ Coupé (W 198) a 750-kg pretekársky automobil Mercedes-Benz W 125.

Americký maliar, filmový tvorca, autor a líder hnutia pop-art, sa narodil už v zámorí slovenským rodičom rusínskej národnosti, ktorí pochádzajú z dediny Miková v okrese Stropkov. Séria Cars patrí k jeho posledným súvislým dielam, pred jeho smrťou vo februári 1987 v New York City. Autor vytvoril sériu v  mene vtedajšieho Daimler-Benz AG pri príležitosti 100. výročia automobilu. Pôvodne bolo plánovaných 80 obrázkov 20 modelov áut z ôsmich rôznych desaťročí, no podarilo sa dokončiť len 36 sieťotlačí na plátno a 13 kresieb.

K dnešnému dňu je súčasťou kolekcie Mercedes-Benz Art Collection 30 sieťotlačov a nákresov zo série. Diela sú prístupné na rôznych miestach Mercedes-Benz Group zamestnancom a verejnosti v rámci registrovaných prehliadok. Warhol bol vo Veľkom jablku známy ako umelec uvítacích akcií a „welcome ceremónií“. Raz dokonca o sebe povedal: „Rád sa zúčastním na otvorení čohokoľvek, aj záchodovej misy!“ Podobný názor na rodáka z Pittsburghu má aj šéfka Mercedes-Benz Art Collection Renate Wiehagerová.

“Warhol sa považoval za partnera uvádzacích situácií, ktorých cieľom bolo preniesť produkt do iného kontextu: do kontextu umenia, do kontextu ‘Warholovej aury’. Takýto prenos produktu je však úspešný predovšetkým vtedy, keď sa stretnú dva produkty  v rovnakej rovine. Spojenie Andyho Warhola a Mercedes-Benz možno opísať ako obojstranné šťastie. Stretli sa tu dva špičkové produkty, z ktorých každý je vo svojom odbore absolútne top,“ reagovala Wiehagerová.

 

Warhol sa vo svojej sérii Cars po prvý raz venoval priemyselnému produktu európskeho pôvodu. Po fľaškách „Coca-Cola Bottles“, polievkových konzervách „Campbell’s Soup Cans“ či dolárových bankovkách, ktoré preslávili slovenského Američana v 60. rokoch, je teraz stredobodom jeho umenia legenda značky nemeckej automobilovej histórie. S ôsmimi zobrazenými modelmi vozidiel Warhol súčasne ukazuje premenlivosť a historický charakter produktu. Pre Warholove skoršie série s motívmi Campbell’s, Heinz alebo Del Monte bolo kľúčové, že americké produkty boli dostupné skrátka všade a zaplavili trh.

jj-, zdroj a foto: Mecedes-Benz, Uncrate

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov