Denník N

Ako vyzerá, ak EÚ zmrazí členskému štátu eurofondy: maďarská ekonomika to zatiaľ zvláda pomerne hladko

Robert Fico a Viktor Orbán v Budapešti. Foto - TASR/MTI
Robert Fico a Viktor Orbán v Budapešti. Foto – TASR/MTI

EÚ si chráni svoje peniaze, Európska komisia je zvedavá, či je Slovensko po zrušení špeciálnej prokuratúry schopné zabezpečiť dostatočnú ochranu finančných záujmov EÚ, a my sme sa pozreli, aký vplyv malo zmrazenie eurofondov na maďarskú ekonomiku.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Európska komisia počas uplynulých mesiacov viackrát vyjadrila obavy v súvislosti s jednotlivými krokmi slovenskej vlády, ako napríklad reforma súdnictva alebo transformácia RTVS. Tieto vyjadrenia sú zároveň aj upozorneniami: Komisia môže zmraziť eurofondy, ak podľa nej nebude mať Slovensko v úcte právny štát.

Podpredseda vlády pre využívanie eurofondov Peter Kmec rokoval v piatok s eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom. Komisia je zvedavá, či po zrušení špeciálnej prokuratúry dokáže generálny prokurátor sám zabezpečiť dostatočnú ochranu finančných záujmov EÚ.

Podľa Roberta Fica nemá Európska komisia problém so zrušením špeciálnej prokuratúry – keďže to vraj „schválil“ aj Ústavný súd –, nezaujíma ju ani RTVS, Slovensku sa „vyhráža“ eurofondmi pre „suverénne vystupovanie“ v spojitosti s Ukrajinou. V skutočnosti zatiaľ ústavní sudcovia o špeciálnej prokuratúre len budú rozhodovať, dovtedy iba nepozastavili jej zrušenie, čo však nie je to isté.

Podobnú rétoriku ako Fico používa aj maďarská vláda, ktorá sa s Bruselom háda o eurofondy už pomaly dva roky, a na vlastnej koži zažila, aké to je, keď EÚ zadržiava časť financií.

Hromada peňazí

V roku 2022 bol voči Maďarsku spustený mechanizmus právneho štátu, ktorého výsledkom bolo, že členské krajiny odhlasovali zmrazenie 6,3 miliardy eur. Európska únia však zadržiava oveľa väčšiu sumu.

Hoci na konci roku 2022 členské krajiny prijali maďarský plán obnovy vo výške 5,8 miliardy eur, vyplatenie tejto sumy podmienila Európska komisia ďalšími podmienkami. Vláda takisto nemá prístup

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Plán obnovy EÚ

Viktor Orbán

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie