Spoločnosť 21. január 2022

Po vyhostení z Austrálie Je to náš nový Kristus? Ako Srbi debatujú o kauze Djokovič

Christian Heitmann
Christian Heitmann

Slávny tenista Novak Djokovič získal po zákaze vstupu do Austrálie podporu mnohých fanúšikov, ale aj srbských médií a úradov.

Slávny tenista Novak Djokovič získal po zákaze vstupu do Austrálie podporu mnohých fanúšikov, ale aj srbských médií a úradov.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Christian Heitmann

Je to náš nový Kristus? Ako Srbi debatujú o kauze Djokovič
Žena kráča okolo nástennej maľby s podobizňou srbského tenistu Novaka Djokoviča v Belehrade v nedeľu 16. januára 2022. Foto TASR/AP

reakcii na zrušenie víz vyjadrilo srbské ministerstvo zahraničia austrálskemu veľvyslancovi svoj protest voči „neprimeranému a neľudskému zaobchádzaniu, ktorému je v Melbourne vystavený najlepší tenista sveta a občan Srbska Novak Djokovič“.

K téme sa vyjadrila srbská premiérka Ana Brnabič, ktorá vyhlásila, že tenistu nevníma ako antivaxera, a srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorý austrálske úrady obvinil zo „šikanovania a týrania“, ktoré je motivované „lovom na čarodejnice“.

Sympatický športovec je v Srbsku výnimočne obľúbený, a to nielen z dôvodu, že je – ako neustále pripomínajú srbské médiá a politici – „najlepší tenista na svete“. Je aj veľkým mecenášom, ktorého nadácia pomáha chudobným deťom získať prístup k vzdelaniu. V Belehrade preto na podporu športovca svietila výšková budova vo farbách srbskej zástavy a s nápisom „Nole, ty si pýcha Srbska“.

Bulvárne médiá považujú správanie voči Djokovičovi za akési protisrbské sprisahanie a časť jeho fanúšikov si myslí, že mu úmyselne zabránili vstúpiť do Austrálie, pretože len to bol jediný spôsob, ako mu uprieť víťazstvo a definitívny dôkaz, že je najlepším tenistom na svete.

Kritickejší pohľad má denník Danas, ktorý sarkasticky poznamenal: „Ak by (Novak) nebol 16. decembra pozitívny, nepožiadal by turnajovú administratívu a austrálsky štát Viktória na základe potvrdenia (...) o zdravotnú výnimku (...). Ale Boh naňho dbal, a tak vírus ‚vyfasoval‘ na tom basketbalovom zápase 14. decembra. Aj keď sa zdá, že v Boha veril oveľa skôr, pretože o víza požiadal ešte v novembri. Škoda, že ho Boh nenavštívil skôr, napríklad toto leto, a nepresvedčil, aby sa dal zaočkovať.“

Djokovičov otec Srđan medzitým na demonštrácii na podporu svojho syna pred srbským parlamentom v Belehrade vyhlásil: „Všetci sme s ním, Balkán, Ďaleký a Stredný východ, naša matička Srbsko aj matička Rusko, Čína, India, celá Afrika... Všetci sme s naším Nolom a každým dňom nás bude viac. Necítime chlad, ale iba príslušnosť k srbskému, slobodnému národu. Novak je naša prozreteľnosť, ukazuje, že nič nie je nemožné, keď sa skutočne chce.“

Jeho syn je podľa Djokoviča seniora „srdcom Srbska, našou hrdosťou a pýchou. Chcú ho hodiť na kolená, no nemôžu! Nikdy Srbsko neprevrhli, hoci sme nikdy nedobýjali ani nezaútočili, len sme sa bránili. Tak sa dnes bráni Novak, bratia a sestry,“ vysvetľuje tenistov otec svojský výklad histórie.

To však zďaleka nebol vrchol pozoruhodných prirovnaní: „Ježiša pribíjali na kríž, všeličo mu robili, a on to vydržal a ďalej žije medzi nami. Aj Novaka sa teraz na rovnaký spôsob pokúšajú ukrižovať,“ hovorí Novakov otec.

Prekonal Djokovič covid?

Austrálske úrady pôvodne nezaočkovanému športovcovi udelili výnimku, tú však neskôr zrušili a tenistovi zabránili pri vstupe do krajiny. Djokovič údajne prekonal covid v decembri. Podľa vlastných slov bol pozitívne testovaný na covid 16. decembra, no v nasledujúcich dňoch sa ešte ukázal na dvoch verejných podujatiach: 16. decembra pri predstavení poštovej známky, ktorú vydala srbská pošta na jeho počesť, a 17. decembra pri odovzdávaní cien deťom v Novakovom tenisovom centre, pričom pri oboch podujatiach (údajne pozitívny) Djokovič nenosil rúško.

Tenista neskôr vysvetlil, že sa o pozitívnom výsledku dozvedel až neskôr. Šíria sa však aj špekulácie, podľa ktorých covid v skutočnosti neprekonal a dodatočne si zohnal pozitívny test, aby mohol cestovať. Problémom bolo aj to, že pri vypĺňaní žiadostí zamlčal, že sa pred cestou do Austrálie zdržiaval v Španielsku.

V Austrálii medzitým pandemická situácia eskalovala do nevídaných výšin – krajina, ktorá vďaka svojej geografickej izolovanosti a radikálnej stratégii covid doposiaľ takmer nepoznala, v decembri vyletela z incidencie 38 prípadov na stotisíc obyvateľov za týždeň na incidenciu 637 (1. januára). Úplný vrchol dosiahla s incidenciou vyše 3000 prípadov na stotisíc obyvateľov 13. januára – pre porovnanie, slovenský historický vrchol sa začiatkom decembra pohyboval na úrovni okolo 1400 prípadov.

V tejto situácii pôsobila výnimka pre nezaočkovanú tenisovú celebritu toxicky, v krajine to vyvolalo búrku nevôle a austrálske úrady Djokovičovu výnimku zrušili.

Nacionalisti a alchymisti

Športovec už v minulosti ukázal náklonnosť netypickým prístupom ku zdraviu, konzumuje iba vegánsku a bezlepkovú stravu a jeho manželka v minulosti šírila konšpiračné teórie, podľa ktorých covid spôsobujú 5G siete.

V posledných rokoch sa Novak čoraz častejšie stretáva s ľuďmi, ktorí ho utvrdzujú v jeho ezoterických predstavách, napríklad s „alchymistom“ Chervinom Jafariehom. Počas pandémie sa zas Djokovič stretol s lekárom Branimirom Nestorovičom, ktorý vyslovil názor, že Srbi majú „levie gény“ a tie ich chránia pred covidom.

Niekoľkokrát navštívil „pyramídy“ v Bosne, tri kopce, ktoré prívrženci sprisahaneckých teórií považujú za pyramídu slnka, pyramídu mesiaca a pyramídu bosnianskeho draka. Svojim fanúšikom odporúčal knihu „historika“ Ivana Deretiča, podľa ktorého sú všetky balkánske národy potomkami akéhosi mýtického Serbona Makeridova, ktorý údajne žil pred Alexandrom Veľkým, a teda Macedónčania, Gréci, Etruskovia či Kelti boli v skutočnosti Srbmi. Športovec sa súhlasne vyslovil k Deretičovmu tvrdeniu, že Slovania neprišli na Balkán dôsledkom migrácie v siedmom storočí, ako to tvrdia všetci odborníci, ale sú autochtónnymi obyvateľmi regiónu.

Novinár Krsto Lazervič preto v súvislosti s Novakom tvrdí: „Ak napíšete na papier, s kým sa stretáva, v skutočnosti tak zostavíte celkom dobrý prehľad o konšpiračných teóriách na Balkáne.“

Ezoterická scéna je v Srbsku úzko spätá s radikálnymi nacionalistami, napríklad bývalý prezident „Republiky srbskej“ a odsúdený vojnový zločinec Radovan Karadžič počas svojho úteku pred spravodlivosťou v Belehrade pôsobil ako „alternatívny“ liečiteľ a ponúkal ošetrenia pomocou „ľudskej kvantovej energie“.

V septembri minulého roka mnohých Djokovičových fanúšikov šokovala fotka tenistu, ako popíja kávu s Milanom Jolovičom, bývalým veliteľom jednotky Drinských vlkov. Táto jednotka počas vojny pôsobila vo východnej Bosne a zúčastnila sa na dobytí bezpečnej zóny OSN v Srebrenici, po ktorom nasledovala genocída 8000 bosnianskych mužov a chlapcov.

Lenže potom je tu aj druhý obraz: sám Djokovič mal v minulosti dobré vzťahy so športovcami susedných štátov, zasadzoval sa najmä za dobré vzťahy s Chorvátmi a počas futbalových majstrovstiev sveta 2018 podporil chorvátske družstvo, ktoré napokon získalo druhé miesto. A to v Srbsku nie je rozhodne žiadna maličkosť.

V posledných dvoch rokoch sa však Novak zjavne radikalizoval. Jeho kauza v Austrálii je len špičkou ľadovca.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia