Na hlavný obsah

Pomoc ekonomike v USA o krok bližšie. Snemovňa reprezentantov odobrila gigantický balíček

Otázny je návrh na zvýšenie minimálnej hodinovej mzdy.

Pomoc ekonomike v USA o krok bližšie. Snemovňa reprezentantov odobrila gigantický balíček
Americký prezident Joe Biden. Foto: SITA/AP

Americká Snemovňa reprezentantov v sobotu (27. 2.) schválila návrh súboru opatrení na podporu americkej ekonomiky zasiahnutej pandémiou covidu-19 v objeme 1,9 bilióna dolárov. O balíčku bude ešte hlasovať Senát.

Pre amerického prezidenta Joea Bidena je schválenie podporných opatrení prvým legislatívnym víťazstvom v Kongrese, ale jeho demokrati ešte musia vyriešiť, ako v súbore opatrení ponechať návrh na zvýšenie minimálnej hodinovej mzdy zo 7,25 dolára na 15 dolárov. Návrh, ktorý je hlavnou prioritou pre výraznejšie ľavicovú progresívnu časť demokratov, by mohol z balíka vypadnúť pre komplikované schvaľovacie pravidlá v Senáte.

Vďaka demokratom, ktorí na rozdiel od Senátu tesne ovládajú Snemovňu reprezentantov, prešiel balíček v pomere hlasov 219 ku 212. Z amerického záchranného plánu sa majú financovať vakcíny, zdravotnícky materiál a ďalšia finančná pomoc postihnutým domácnostiam, malým firmám i regionálnym a miestnym vládam.

Demokrati tvrdia, že balík je nevyhnutný v boji s pandémiou, ktorá si v USA vyžiadala už vyše 500 000 životov a milióny ľudí prišli o prácu. „Američania musia vedieť, že ich vláda je tu pre nich,“ vyhlásila šéfka snemovne Nancy Pelosiová.

Republikáni, ktorí vo veľkom podporovali predchádzajúce výdavky na pomoc v boji s koronakrízou, považujú väčšinu teraz navrhovaného súboru opatrení za zbytočnú. Tvrdia, že len 9 % balíčka je určených priamo na boj s koronakrízou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet