Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Iba 4,5% slovenských učiteľov cíti ocenenie. Vieme to zmeniť?
Zdielať na

Iba 4,5% slovenských učiteľov cíti ocenenie. Vieme to zmeniť?

Zdroj: minedu.sk

INZERCIA / Podľa prieskumu si naša spoločnosť takmer vôbec nedokáže vážiť učiteľské povolanie.

Iba 4,5% slovenských učiteľov verí, že táto profesia je v spoločnosti ocenená. V krajinách OECD sa pritom priemerne cíti docenených 19,7% učiteľov.

Začína to už na našich vysokých školách, kde sa po prijatí zapíše na učiteľské odbory oveľa menej študentov, ako je priemer ostatných odborov. To, že sa napokon mladí ľudia rozhodnú učiteľmi nestať, spôsobuje najmä nízky plat, nízke spoločenské uznanie a zlý obraz profesie učiteľa.

V Zmudri.sk chcú tento obraz zmeniť a upozorniť na to, ako kľúčová je rola učiteľov a učiteliek v dnešnej spoločnosti. ,,Učitelia majú obrovský vplyv na naše životy. Sú mentormi, koučmi, vychovávateľmi, umelcami a niekedy až rodičmi. Je priam neuveriteľné, ako si ich stále v spoločnosti nedokážeme dostatočne vážiť a oceňovať ich. Vďaka úzkemu kontaktu s učiteľmi a učiteľkami si to dostatočne uvedomujeme a tak sme si povedali, že im chceme formou videa v mene celej spoločnosti poďakovať,” povedal Julián Gerhart z projektu Zmudri.sk.

V Zmudri.sk už tri roky vytvárajú pre učiteľov vzdelávacie videá, po začiatku pandémie a zatvorení škôl im dokonca pomáhali natáčať vlastné. Tým sa kontakt s učiteľmi ešte viac prehĺbil. Julián Gerhart hovorí o poslednom roku: ,,Pandémia zmenila veľa povolaní, no učiteľské povolanie zmenila miestami až drasticky. Mnohí učitelia museli doslova zo dňa na deň zmeniť štýl vyučovania a naučiť sa veci, ktoré predtým nikdy nerobili. V mnohých prípadoch boli odkázaní iba sami na seba.”

​Aj dištančné vyučovanie bolo jedným zo spúšťačov, prečo sa v Zmudri.sk pre učiteľov rozhodli vytvoriť novú bezplatnú platformu. Učitelia na nej nájdu vyše 100 vzdelávacích video kurzov, metodické materiály, kvízy, dokážu si jednoducho vytvárať triedy a zadávať študentom úlohy. ,,V Zmudri.sk sa snažíme učiteľom pomáhať pripravovať mladých ľudí na reálny život. Náš portál sme zmenili od základov, aby poskytol lepšiu pridanú hodnotu pre učiteľov, práve počas pandémie, ale aj v bežnom prezenčnom vyučovaní.” uzatvára Gerhart.

Učitelia majú v spoločnosti nenahraditeľnú úlohu, čo mnohí z nás počas posledného roka naplno pocítili. Či to však niečo zmení na tom, ako si ich ako spoločnosť ceníme, je otázne.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy