Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Honza Nedvěd sa na pohrebe brata Františka zrútil. Jeho synovi ale povedal niečo, čo už nikto nečakal!
Zdielať na

Honza Nedvěd sa na pohrebe brata Františka zrútil. Jeho synovi ale povedal niečo, čo už nikto nečakal!

Archívna reportáž

V poslednej dobe bolo tých pohrebov slávnych osôb akosi priveľa. Mnohé boli nečakané, ako to bolo aj v prípade nebohého Františka Nedvěda († 73). Ešte v júni oslavoval svoju zlatú svadbu, kam ho prišiel po dlhej dobe na znak zmierenia pozdraviť aj jeho slávny brat Honza, a už nie je medzi nami. Jeho náhle zhoršenie zdravotného stavu skončilo behom krátkeho času nečakane rýchlym skonom. Smútok z jeho odchodu doľahol na celú jeho rodinu, mimoriadne sa dotkol práve Jana Nedvěda.

Ako sa hovorí, krv nie je voda, preto aj dlhoročné sváry a rozluka dvoch legendárnych bratov nemohli zmazať ich spomienky na spoločné detstvo, ani neskoršiu spoluprácu v hudobnom svete. Iste sa Janovi po skone jeho brata Františka vyrojili v hlave mnohé pekné spoločné zážitky, hoci bol každý z nich charakterovo úplne iný. Žiaľ, žiadny ďalší spoločný zážitok už nebude. Po oznámení náhleho odchodu brata na onen svet sa uzatvoril pred všetkými, ale na jeho pohreb predsa len zrejme so sebazaprením prišiel. Bolo vidieť, že je absolútne zlomený. Neudržal slzy a po skončení obradu v aute prepuklo zúfalstvo naplno.

Nešťastný Honza Nedvěd sa po rozlúčke s bratom uzavrel opäť do seba. "Po poslednom rozlúčení s otcom Honza odišiel domov, nechcel sa zúčastniť smútočnej hostiny. Chcel byť sám vo svojich spomienkach. Hovorili sme spolu, tak nás pozval k sebe, že môžeme za ním a Pavlínkou kedykoľvek ako rodina prísť," zveril sa pre ŽivotvČesku.cz syn zosnulého hudobníka Vojta. To je naozaj nečakaný a veľký posun v rozmýšľaní a správaní sa v posledných rokoch zaťatej folkovej legendy. Spory o financie a iné záležitosti v spojení s účinkovaním bratov vyústili do ich takmer absolútneho odcudzenia sa.

Pripomeňte si bratov pri jednej z ich najslávnejších pesničiek:

V posledných mesiacoch sa ale predsa len pohli ľady v zaťatosti bratov. Možno to spôsobila ťažká choroba Františka a rok trvajúci boj že Honza Nedvěd konečne pripustil, že spolu vystúpia na veľkolepom koncerte. Potvrdil to aj pri jeho stretnutí a pomerení sa s bratom na Staromestskom námestí v Prahe, kde sa konala jeho zlatá svadba. "Vyzerá, že O2 aréna bude...," zhodnotil Jan stručne. František sa však, aspoň navonok, choval voči bratovi rezervovane. Možno v duchu pochyboval o náhlom obrate v správaní a o úprimnosti tvrdohlavého brata.

Fotky z pohrebu si môžete pozrieť TU.

​Jedno je isté, ze ani dlhé roky, keď spolu bratia nekomunikovali, nezlomili puto, ktoré medzi sebou mali. Škoda, že sa František nedožil návratu ich slávnych spoločných koncertov. O to viac bude musieť nad svojim životom a jeho postojom voči najbližším teraz rozmýšľať Honza, pre ktorého je náhly skon brata nepochybne mementom.

Súvisiace články

Najčítanejšie