Na hlavný obsah

Hamas vypálil na Tel Aviv 130 rakiet, Izrael hlási jednu obeť

Vzájomné útoky pokračujú od pondelka.

Hamas vypálil na Tel Aviv 130 rakiet, Izrael hlási jednu obeť
Na snímke rakety vypálené v utorok (11. 5.) večer z pásma Gazy na Izrael. Foto: SITA/AP

Pri večernom palestínskom raketovom útoku na oblasť Tel Avivu zomrela 50-ročná žena. Oznámila to izraelská televízia Kanál 12, jej vyjadrenia neskôr potvrdili zdravotníci. Ostatné médiá hovoria o šiestich až ôsmich zranených, medzi ktorými je päťročné dieťa. Izrael pre paľbu prerušil prevádzku na medzinárodnom Ben Gurionovom letisku pri Tel Avive.

Polícia oznámila, že rakety zasiahli Holon a Givatajim, čo sú miesta ležiace južne a východne od Tel Avivu považované za jeho predmestia. Polícia hlási osem zranených, niektorí z nich boli zranení vážne.

Odveta za nálety v pásme Gazy

Palestínski radikáli v utorok (11. 5.) večer pohrozili útokmi na Tel Aviv v odvete za izraelské nálety na obytné domy v pásme Gazy. Palestínska raketová paľba a izraelské protioperácie pokračujú od pondelka (10. 5.). O život pri nich na oboch stranách prišlo dokopy najmenej 30 ľudí.

Skupina Hamas oznámila, že na Tel Aviv z pásma Gazy vzlietlo 130 rakiet. „Plníme svoj sľub, brigády Kásam (ozbrojená zložka Hamasu) začali najväčší útok na Tel Aviv a jeho okolie so 130 raketami v reakcii na útoky nepriateľa na výškové civilné domy,“ uviedol vo vyhlásení Hamas, ktorý kontroluje pásmo Gazy.

Taktiež Islamský džihád pohrozil útokom na Tel Aviv v prípade, ak Izrael nezastaví paľbu na obytné domy. Večer sa pri jednom z nich zrútil 13-poschodový dom v Gaze, ale Izraelčania jeho obyvateľov vopred varovali a vyzvali na evakuáciu. „V reakcii na útoky na obytné výškové domy sa Tel Aviv stretne s raketami o 21.00 h (20.00 h SELČ),“ uviedol Islamský džihád vo vyhlásení.

Podľa izraelských médií rakety mierili aj na stredný Izrael, pondelková raketová paľba sa zamerala tiež na Jeruzalem.

Útoky sú pokračovaním vzájomného napätia

Súčasným bojom prechádzalo niekoľkodňové napätie v Jeruzaleme a pondelkový policajný zásah proti protestujúcim Palestínčanom na Chrámovej hore. Zranených tam bolo niekoľko stoviek osôb.

Mnohé krajiny vyzývajú Izrael na umiernenosť, Egypt sa snaží sprostredkovať mier. Nemenovaný izraelský bezpečnostný predstaviteľ citovaný serverom The Times of Israel povedal, že o možnom prímerí by mohol Izrael začať uvažovať v stredu (12. 5.).

Hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová v utorok palestínske raketové útoky odsúdila a povedala, že Izrael má právo na legitímnu obranu. „Jeruzalem je pre veriacich na celom svete veľmi významné miesto, musí byť miestom zdieľanej existencie,“ uviedla. Hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price vyzval obe bojujúce strany, aby ušetrili civilistov od násilia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet