Na hlavný obsah

Biden podľa New York Times uvažuje o vyslaní tisícov vojakov do Pobaltia a východnej Európy

Dôvodom sú rastúce obavy z agresie Ruska proti Ukrajine.

Biden podľa New York Times uvažuje o vyslaní tisícov vojakov do Pobaltia a východnej Európy
Ilustračné foto amerických vojakov. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden uvažuje o vyslaní vojnových lodí, lietadiel a až 5 000 vojakov do Pobaltia a ďalších krajín na východe Európy pre rastúce obavy z agresie Ruska proti Ukrajine. Napísal to dnes list The New York Times (NYT) s odvolaním sa na nemenovaných činiteľov Bidenovej administratívy.

Takýto krok by mieril presne proti bezpečnostným požiadavkám Moskvy a znamenal by posun v americkej stratégii, ktorej cieľom doteraz bolo vyhnúť sa konfrontácii a provokáciám, píše denník. Vláda USA však stále neuvažuje o tom, že by v prípade vypuknutia konfliktu vyslala vlastné jednotky priamo na Ukrajinu.

Diplomatické rokovania nepriniesli zmiernenie napätia

Biden so svojimi poradcami cez víkend prejednával rôzne možnosti ďalších krokov po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin zintenzívnil hrozby voči Ukrajine a diplomatické rokovania ho zjavne neprinútili k prehodnoteniu postoja.

Jedným z diskutovaných opatrení by bolo vyslanie 1 000 až 5 000 vojakov do Pobaltia a krajín východnej Európy. V prípade, že by sa bezpečnostná situácia neskôr výrazne zhoršila, mohla by sa americká prítomnosť v oblasti pomerne rýchlo až zdesaťnásobiť.

Putin v oblasti Američanov nechce

Biden vo veci zrejme rozhodne začiatkom tohto týždňa. Posilnenie prítomnosti amerických vojsk vo východných krajinách NATO je pritom presne tým, čomu sa Rusko snaží zabrániť.

Stiahnutie vojakov západných krajín z východného krídla Severoatlantickej aliancie je jednou z Putinových bezpečnostných požiadaviek, ktoré v poslednom čase predložil členom NATO na vyjednávanie.

Biden minulý týždeň povedal, že Putina varoval pred možnosťou zvýšenia americkej vojenskej prítomnosti v oblasti, ak bude Rusko pokračovať s provokáciami voči Ukrajine. „Ak sa naozaj rozhodne k ťahu, tak zvýšime prítomnosť našich vojakov v Poľsku, Rumunsku, atď.,“ povedal vtedy prezident USA.

Podľa poľského ministerstva obrany je teraz v krajine asi 4 000 amerických vojakov a ďalších tisíc príslušníkov armád ďalších krajín NATO. V Pobaltí je teraz asi 4 000 vojakov aliančných krajín.

Rusko rozmiestnilo desaťtisíce vojakov

Rusko rozmiestnilo pri svojich hraniciach s Ukrajinou a nanovo tiež v Bielorusku desaťtisíce vojakov. Kyjev aj niektoré západné krajiny tvrdia, že sa Moskva pripravuje na inváziu na Ukrajinu a že chystá provokácie, ktoré by mali podobnú operáciu zdôvodniť.

Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym, ale popiera, že by chystalo útok proti svojmu susedovi.

Rastúce napätie nezmiernila ani piatková (21. 1.) schôdzka amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena a šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, ktorí o situácii na Ukrajine rokovali v Ženeve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet