Premiér je optimista: Zvyšovanie cien energií by domácnosti nemali veľmi pocítiť

Slovensko je podľa Eduarda Hegera v lepšej pozícii ako iné krajiny, kde nemajú reguláciu cien energií pre domácnosti.

23.10.2021 14:45
debata (32)

Zvyšovanie cien energií v roku 2022 by domácnosti nemali veľmi pocítiť. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

„Vo všeobecnosti, domácnosti by nemali byť nejako výrazne dotknuté, pretože máme reguláciu cien pre domácnosti,“ spresnil premiér.

Návrh znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na energie aj v okolitých krajinách nenachádza pochopenie, veľa krajín ho odmieta z racionálnych dôvodov. Slovensko je podľa neho v porovnaní s ostatnými krajinami v oveľa lepšej pozícii.

„Pretože máme regulovanú cenu energií pre domácnosti. Nemá to veľa krajín,“ informoval premiér. „Z tohto pohľadu, keď si zoberieme ceny energií na rok 2022, vraciame sa na ceny energií roku 2019 a 2020. Pri plyne v tomto roku poklesla cena pre domácnosti. Takže teraz sa (na ne) vraciame a bude tam jemné zvýšenie.“

Takáto ochrana domácnosti však má byť čoskoro minulosťou. Podľa veľkej novely ministerstva hospodárstva predloženej do pripomienkového konania cenová regulácia pri elektrine by sa mala skončiť pre malé podniky ako aj pre domácnosti začiatkom roka 2023. Pri plyne budú pre domácnosti ceny regulované do konca roka 2025.

Richard Sulík Čítajte viac Budú energie zdražovať bez obmedzení? Nový Sulíkov zákon mení pravidlá v energetike

„Pre nás je dôležité mať v hľadáčiku ľudí, ktorých by rast cien energií mohol zasiahnuť nadmieru a vtedy im treba adresne pomôcť. Budeme sledovať dosah (zvýšenia) na nízkopríjmové skupiny, akým spôsobom ich to zasiahne. Adresné riešenie bude smerované len k tejto skupine ľudí. Pre ostatných je cenotvorba nastavená ako predchádzajúce roky. Nepredpokladáme, že bude potrebná intervencia,“ priblížil Heger.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny energií #Hegerova vláda