Na hlavný obsah

Lukašenko kritizoval povinné nosenie rúšok, bieloruské ministerstvo ho zrušilo

Prezident nechcel nátlak na ľudí.

Lukašenko kritizoval povinné nosenie rúšok, bieloruské ministerstvo ho zrušilo
Bieloruský prezident Alexndr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruské ministerstvo zdravotníctva zrušilo povinné nosenie rúšok, ktoré platilo od 9. októbra. Toto opatrenie predtým kritizoval Západom neuznávaný prezident Alexandr Lukašenko, informovala v piatok (22. 10.) agentúra Interfax.

Lukašenko podľa nej na jednej z porád v utorok (19. 10.) žiadal, aby sa na občanov Bieloruska nevyvíjal nátlak vo veci nosenia rúšok, zachovávania bezpečných rozstupov a očkovania proti koronavírusu. Chcel, aby to začalo bezvýhradne a okamžite uplatňovať. „Žiadny nátlak na ľudí,“ zdôraznil Lukašenko.

Následne ministerstvo zdravotníctva na svojom kanáli na sociálnej sieti Telegram zverejnilo vyhlásenie, že „používanie osobných ochranných prostriedkov fyzickými osobami v interiéri budov a pri cestovaní v automobilovej, námornej, leteckej a železničnej doprave – s výnimkou jazdy osobným autom – už nie je povinné“.

Lukašenko sa postavil za očkovanie

Lukašenko v stredu (20. 10.) vyhlásil, že je pripravený dať sa zaočkovať proti covidu, ale len bieloruskou vakcínou. Tento svoj postoj zdôvodnil tým, že ruský prezident Vladimir Putin sa dal zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V a americký prezident Joe Biden bol zasa očkovaný „pfizerom“.

„Z praxe je nám úplne jasné, že očkovaní ľudia chorejú menej, a ak ochorejú, tak sa nič také nedeje. To je klinicky potvrdený fakt,“ vysvetlil Lukašenko.

Bieloruský minister zdravotníctva Dzmitryj Pinevič informoval, že vakcína bieloruskej výroby bude pripravená na používanie v roku 2023. Dodal, že „splníme všetky kritériá bezpečnosti, dostupnosti a kvality“.

„O dva roky budeme mať vlastnú vakcínu, ktorá nám umožní pozerať sa do budúcnosti a bojovať proti pandémiám rôzneho druhu,“ povedal minister v stredu na medzinárodnej konferencii v Minsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet