Na hlavný obsah

Bilesová mala obhajovať zlato, z obavy o svoje psychické zdravie do finále nenastúpila

Utorkové preteky nedokončila, zo štvrtkových odstúpila.

Bilesová mala obhajovať zlato, z obavy o svoje psychické zdravie do finále nenastúpila
Na snímke americká gymnastická hviezda Simone Bilesová čaká na svoj pokus v preskoku vo finále viacboja družstiev na XXXII. letných olympijských hrách v Tokiu 2020 v utorok 27. júla 2021. Foto: TASR/AP

Na svojej olympijskej premiére v Riu de Janeiro získala štyri zlaté medaily, v Tokiu sa od nej očakávalo gymnastické maximum – šesť najcennejších kovov.

Dvadsaťštyriročná Američanka Simone Biles je viacnásobnou majsterkou sveta a je považovaná za najlepšiu gymnastku všetkých čias. Zo súťaže odstúpila, pretože sa rozhodla „nehazardovať so svojou psychikou“.

Bilesová najskôr v utorok (27. 7.) po nevydarenom preskoku nedokončila finále tímového viacboja a v stredu (28. 7.) oznámila, že nenastúpi ani vo štvrtkovom (29. 7.) finále viacboja jednotlivkýň, v ktorom mala obhajovať zlato z posledných olympijských hier.

„Nemala som žiadne zranenie, našťastie,“ povedala Bilesová po nedokončenej súťaži a priznala, že situáciu po úvodnom neúspešnom vystúpení nezvládla najmä psychicky.

Simone Bilesová preskok
Simen Bilesová po nevydarenom preskoku vo viacboji tímov. Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Gymnastka nechcela svoj tím obrať o medailu a rozhodla sa dať svoje psychické zdravie na prvé miesto a sústrediť sa v prvom rade na seba. Kvalifikovala sa aj do štyroch ďalších gymnastických finále, ktoré sú na programe budúci týždeň. Je otázne, či v nich nastúpi.  

Bojuje so svojou vlastnou hlavou

Bilesovej na hrách v Tokiu chýbajú aj diváci, ktorí sú pre ňu na pretekoch vždy veľkou oporou. „Je to skrátka strašné, keď musíte bojovať so svojou vlastnou hlavou,“ povedala neskôr vo vyjadrení pre médiá. Dodala, že športovkyne sú na olympiáde vo veľkom strese.

Odstúpenie zo súťaže, ktoré nespôsobil fyzický úraz, ale športovkyňa sa preň rozhodla v prospech vlastnej psychickej pohody, vyvolalo rozporuplné ohlasy. Bielsová poukázala na to, že aj vrcholoví športovci sú len ľudia, na čo niektorí komentujúci na sociálnych sieťach reagovali kriticky.

„Celým srdcom podporujeme rozhodnutie Simone a vyzdvihujeme jej odvahu dať na prvé miesto vlastnú pohodu. Jej odvaha opäť ukázala, prečo je pre mnohých vzorom,“ podporilo Bilesovú vedenie Americkej gymnastickej federácie (USA Gymnastics) na twitteri. „Zdravotný stav Simone budeme denne vyhodnocovať a následne uvidíme, či nastúpi v budúcotýždňových finále,“ dodala federácia.

Príležitosť hovoriť viac o duševnom zdraví

Viacerí športovci reagovali na rozhodnutie šampiónky s obdivom a členovia americkej olympijskej výpravy vyjadrili gymnastke podporu. Prvá zlatá surfistka Carissa Moore pripomenula, že na Bilesovú je v Tokiu obrovský tlak. „Simone je na každej reklame, bilborde, batohu a očakáva sa od nej, že vyhrá všetko,“ povedala s tým, že tento tlak je „šialený“.

Simone Bilesová na olympiáde
Bilesová po odstúpení zo súťaže sledovala svoje tímové spoluhráčky vo viacboji.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Medzi športovcami sa hovorí o tom, že Bilesovej rozhodnutie môže nastaviť nový štandard a obrovskú zmenu v tom, ako sa v gymnastike uvažuje o duševnom zdraví. Podporu jej vyjadrila aj bývalá prvá dáma USA Michelle Obamová: „Sme na teba hrdí a fandíme ti,“ odkázala športovkyni na twitteri.

Viacnásobný olympijský víťaz plavec Michael Phelps pre televíziu NBC uviedol, že verí, že tento krok bude mať vplyv aj za hranicami olympiády. „Dúfam, že toto je oči otvárajúca skúsenosť, naozaj verím,“ povedal a dodal: „Verím, že toto je príležitosť naskočiť na palubu a otvoriť celú tému duševného zdravia ešte viac. Je to oveľa väčšie, než si dokážeme predstaviť,“ dodal.

Zlá psychická pohoda môže gymnastkám spôsobiť vážne zranenia

Bilesová na utorkovej tlačovej konferencii vysvetlila, že mala problém s takzvanými „twisties“. Britský denník Guardian vysvetlil, že ide o niečo ako mentálny blok, pri ktorom gymnasta stratí pojem o priestore uprostred série cvikov. „Pre gymnastov je to známy, desivý a nebezpečný pocit,“ podotkol denník.

V niektorých športoch môže náhly mentálny blok znamenať stratu bodov. Futbalista nestrelí jedenástku, strelec netrafí terč alebo golfista minie jamku. V gymnastike môže znamenať, že športovec stratí kontrolu nad svojím vlastným telom a urobí pohyby, ktoré nemal v úmysle. V horšom prípade môže spôsobiť, že športovec nedokáže bezpečne dopadnúť na zem.

Bilesová pôsobila počas svojho utorkového vystúpenia vo finále tímov dezorientovanie. Pri preskoku urobila iba 1,5 rotácie, v plánovanom prvku ich mala urobiť 2,5. Na zem dopadla v hlbokom podrepe a utrpelo aj jej skóre. Po nevydarenom preskoku už nešla na žiadne ďalšie náradie a americký tím sa bez nej neprebojoval cez zlaté Rusky.

Veľká časť gymnastiky je o psychike a obrovským rizikom je práve to, že v prípade zlého psychického nastavenia si športovci môžu vážne ublížiť. „Strážením si svojho duševného zdravia Bilesová zároveň stráži svoje fyzické zdravie,“ dodal Guardian.

Bilesová sa vo štvrtok na twitteri poďakovala za podporu, ktorú dostala od chvíle, ako oznámila svoje odstúpenie zo súťaže. „Vďaka množstvu lásky a podpory, ktoré som dostala, som si uvedomila, že som viac ako moje úspechy a gymnastika. Tomu som predtým skutočne neverila,“ napísala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport