Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v piatok oznámil, že lunárnu misiu Artemis 1, v rámci ktorej chce vyslať na Mesiac kozmickú loď bez ľudskej posádky, plánuje uskutočniť vo februári budúceho roka. Informovala o tom agentúra AFP.

NASA chcela pôvodne vykonať tento let ešte koncom tohto roka, no v pláne nastali časové posuny.

V stredu však úrad urobil ďalší krok, keď v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride pripevnili kozmickú loď Orion určenú na pristátie na Mesiaci na nosnú raketu Space Launch System (SLS).

Po tom, čo raketu s pripevnenou loďou otestujú, ju v januári prevezú na štartovaciu rampu na záverečnú skúšku.

Najbližší možný termín štartu rakety bol vytýčený na 12. februára, posledná príležitosť na štart v tom istom mesiaci bude 27. februára. Okná pre štart budú aj v marci a apríli. Celková dĺžka misie sa odhaduje na štyri až šesť týždňov.

Misia Artemis 1 má za úlohu otestovať SLS predtým, ako do vesmíru odštartuje misia Artemis 2 s ľudskou posádkou. Tá je v súčasnosti naplánovaná na rok 2023, je však pravdepodobné, že začiatok tejto misie bude tiež oneskorený.

Misia Artemis 3 s ľudskou posádkou by mala pristáť na povrchu Mesiaca v roku 2024. Americkí astronauti na Mesiaci naposledy pristáli v decembri 1972 v rámci misie Apollo 17, ktorej veliteľom bol Eugene Cernan.

Technici NASA v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride 21. októbra 2021 namontovali vesmírnu loď Orion (hore) na nosnú raketu Space Launch System (SLS). Vo februári 2022 má Orion obletieť Mesiac.
Zdroj: NASA
Technici NASA v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride 21. októbra 2021 namontovali vesmírnu loď Orion (hore) na nosnú raketu Space Launch System (SLS). Vo februári 2022 má Orion obletieť Mesiac.
Prvým miliardárom vo vesmíre síce nebude, no rekordy zrejme prepíše aj tak! Najbohatší muž sveta a zakladateľ Amazonu Jeff Bezos (57) plánuje dnes o 15:00 vyletieť do vyše 100-kilometrovej výšky, aby sa na vlastné oči pokochal krásami vesmíru.
Neprehliadnite

Pristane na Mesiaci Muskov či Bezosov lunárny modul? Blue Origin chce zvrátiť rozhodnutie NASA