György Gyimesi Nečakaná hviezda slovenskej politiky

Eva Čobejová
Eva Čobejová

Pred pár mesiacmi to bol ešte neznámy začínajúci politik. Rýchlo vystúpal hore a spôsob, ako to robí, je prekvapivý.

Pred pár mesiacmi to bol ešte neznámy začínajúci politik. Rýchlo vystúpal hore a spôsob, ako to robí, je prekvapivý.

Eva Čobejová

Eva Čobejová

Nečakaná hviezda slovenskej politiky

Posledné voľby nepriniesli veľa nových zaujímavých mien do politiky. Tie hlavné tváre už poznáme dlho: Matovič, Heger, Remišová, Kollár, Krajniak, Sulík, Kolíková, Bittó-Cigániková...

Ale jedno meno tu predsa len vystrelilo hore a je to veľmi prekvapivá hviezda. Veľmi pokojne, s nadhľadom, no neúprosne sa derie hore.

Médiá stoja o rozhovory s ním, píšu sa jeho profily, sledujú sa jeho statusy, pozývajú ho do top-diskusií. A počíta sa s ním na čele budúcej, nie nepodstatnej politickej strany. Do tohto parlamentu sa pritom dostal iba ako náhradník.

Tou hviezdou je György Gyimesi. Za OĽaNO kandidoval ešte ako Juraj Gyimesi a bol na 49. mieste. Neznámy muž z Kráľovského Chlmca, čo je pre Bratislavčanov čosi ako koniec sveta.

Vysoko nad ním boli aj ľudia ako Romana Tabak či Martin Čepček, nehovoriac o Márii Šofranko. Politická kariéra sa ešte pred takým poldruharokom nejavila u tohto muža ako veľmi perspektívna.

Ale časy sa zmenili. V nedeľu už sedel v markizáckej relácii Na telo, kde moderátor Kovačič pozýva iba relevantných politikov. Nie sú to stoličky pre druhú ligu.

Gyimesi sa stal viditeľnou a výraznou postavou s jasnou agendou aj profilom.

V prvom rade je to teraz človek, ktorý ostal verný Igorovi Matovičovi. Netají sa s tým, naopak, veľmi jasne to hovorí. U Kovačiča dôrazne a bez zaváhania vyhlásil, že Matovič je jedným z najzodpovednejších ministrov financií.

Spája ich nielen láska k Sputniku či k Orbánovi. Gyimesi má aj podobných nepriateľov ako Matovič – teda SaS.

No Gyimesi sa nevyhraňuje ani tak proti Sulíkovi, preňho sú neprijateľní Korčok a Klus.

Korčoka považuje za rozbíjača V4, a tento projekt je pre Gyimesiho (po vzore Orbána) srdcovou vecou. Klusa rovno označil za šovinistu za to, že prirovnal tunajších Maďarov k Rusom žijúcim v Abcházsku, Donecku a na východnej Ukrajine.

Kto rozmýšľa týmto spôsobom, je označovaný za tmára, za katoliban. Absolútne sa týmto nálepkám nebránim.Zdieľať

Gyimesi sa síce cíti stále byť vládnym poslancom, ale odmietol podpísať dokument podporujúci Hegerovu vládu. Zároveň sa však jeho postavenie v najsilnejšej strane koalície, teda v OĽaNO, mimoriadne posilňuje. Za Matovičom stojí stále dosť poslancov OĽaNO, ale nemajú takú odvahu verejne sa k tomu hlásiť ako Gyimesi. Aj preto jeho význam stúpa.

Bolo to vidno aj na tom, že v relácii Na telo už hovoril ani nie tak o Maďaroch či Sputniku, ako o rozpočte, sociálnej a rodinnej politike, teda o kľúčových veciach spoločnosti. Napokon, je aj podpredsedom parlamentného výboru pre rozpočet a financie.

Na rozdiel od Matoviča, ktorý mal iba protikorupčný étos, si Gyimesi svoju politickú líniu vytýčil jasnejšie. Hlási sa k národno-konzervatívnemu politickému prúdu a aj hodnotovo sám seba jasne definoval. Nie je veriaci človek, nepraktizuje vieru, ale: „za najväčšiu hodnotu vo svojom živote považujem ľudský život, a ten treba chrániť od začiatku“. A v rozhovore pre Štandard dodal: „Hoci sa to dnes nenosí a každý, kto rozmýšľa týmto spôsobom, je od začiatku automaticky označovaný za človeka z minulého storočia, za tmára, za katoliban. Absolútne sa týmto nálepkám nebránim.“

Je to jasné vyhranenie sa v tejto téme, ale zároveň Gyimesi nehodlá byť čosi ako poslanec Čepček, ktorý so svojimi aktivitami na tomto poli ostáva nepochopený a osamotený.

A ešte jeden detail: Igor Matovič ešte nie je zaočkovaný proti covidu, je jasné, že čaká na Sputnik V. Ale nevyjadruje sa k tomu. Na rozdiel od Gyimesiho, ktorý jasne pred kamerami povedal, že sa dá zaočkovať jedine Sputnikom. Tá úprimnosť je lepšia.

Veď sa v tejto veci politicky angažoval po boku Igora Matoviča v Budapešti. Navyše Gyimesi isto vie, že na južných územiach Slovenska je väčšia ochota dať sa očkovať Sputnikom. Takže svoju logiku to celé má.

Dokonca aj Denník N skonštatoval: „Gyimesi sa mohol stať maďarským politikom na Slovensku č. 1 preto, lebo používa expresívne výrazy, vyhrocuje konflikty, ale keď treba, vie aj spomaliť a zvolí si umiernenejší prístup. Vo svojich prejavoch je pritom konzistentný a zrozumiteľný.“

Gyimesi má už teraz slušnú batériu oponentov a kritikov, hoci je v politike krátko.Zdieľať

Gyimesi, dnes najvýraznejší maďarský politik, bude zrejme až do konca tejto vlády úplne lojálny k Igorovi Matovičovi. Jednak mu môže byť vďačný, že ho vytiahol hore politickým rýchlovýťahom, jednak lojalita je dnes cenená vlastnosť. Na to my novinári občas zabúdame, ale volič je na túto vec oveľa citlivejší.

Je pravdepodobné, že v nových voľbách už bude Gyimesi viesť zjednotenú maďarskú politickú reprezentáciu, kde bude aj vďaka nemu dominovať národno-konzervatívny hodnotový prúd inšpirovaný a podporovaný Orbánom. Cieľom bude zmazať stopu po línii Bélu Bugára. Jeho priaznivci v novej strane zrejme budú len s horko-ťažko tolerovanou platformou. Netreba ich však ľutovať, doviedli sa tam svojou politikou sami.

Matovič už vytiahol hore rôznych talentovaných politikov. Niektorí mu časom vypovedali lojalitu, dištancovali sa od neho alebo sa stali jeho hlasnými kritikmi.

Gyimesi pôsobí ako absolútne lojálny Matovičov človek, a pritom si jasne buduje vlastnú politickú kariéru. V nie takom dlhom horizonte sa od Matoviča oddelí. Ale na to mu Matovič isto dá otcovské požehnanie. A nebude to brať výnimočne ako zradu.

Gyimesi bude teraz bombardovaný z mnohých strán – od SaS, ktorej zahraničnopolitický tandem ponížil. Od kritikov Matoviča za to, že mu ostal verný a že to zaváňa servilnosťou. Ale aj od ľudí z OĽaNO, ktorým sa nebude páčiť jeho strmý vzostup kariéry.

Určite si svoje užije aj od odporcov Orbána, ku ktorého politickej línii sa otvorene hlási. Kritizovať ho budú aj tí, čo bojujú za potraty, aj tí, čo tu nechcú Sputnik, aj tí, ktorí tu dlho razili celkom inú národnostnú taktiku...

Gyimesi má už teraz slušnú batériu oponentov a kritikov, hoci je v politike krátko.

Ale pôsobí pokojne a sebavedomo. Asi vie, že aj toto všetko mu prináša rešpekt a posunulo ho do prvej ligy. Už sa v nej usadil a užíva si to.

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia