Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Orbán plánuje usporiadať referendum o ochrane detí. Opäť ide do sporu s Európskou komisiou
Zdielať na

Orbán plánuje usporiadať referendum o ochrane detí. Opäť ide do sporu s Európskou komisiou

Archívna reportáž

BUDAPESŤ / Maďarský premiér Viktor Orbán v stredu vyhlásil, že v otázkach ochrany detí sa bude konať referendum. Cieľom je odolať tlaku Európskej únie na zmenu nedávnych zákonov o ochrane detí.

"V posledných týždňoch Brusel jasne zaútočil na Maďarsko kvôli jeho zákonom na ochranu detí. Maďarské zákony nepovoľujú sexuálnu propagandu v materských školách, školách, v televízii a v reklamách," uviedol vo videu na Facebooku.

Orbán vo videu ďalej povedal, že na západe LGBTIQ aktivisti chodia do materských a základných škôl, pričom vyučujú o sexuálnej výchove. Podľa neho Brusel má záujem takéto pravidlá zaviesť aj v Maďarsku.

Maďarský parlament v polovici júna schválil zákon, ktorý zakazuje šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov materiály zobrazujúce alebo propagujúci homosexualitu a zmenu pohlavia. Právny predpis znemožňuje okrem iného osvetu v školách týkajúce sa sexuálnych menšín a aktivisti a ľudskoprávny skupiny ju vnímajú ako diskriminačné voči komunite LGBT (lesbičiek, gayov, bisexuálov a transgenderových osôb). K zákonu sa kriticky stavia mnoho európskych politikov.

Európska komisia má ale voči Budapešti viac výhrad. Pri druhom ročnom hodnotení stavu právneho štátu vo všetkých 27 členských krajinách, negatívne hodnotila vývoj najmä v Maďarsku a v Poľsku. V maďarskom prípade má komisia obavy najmä z vývoja v oblasti médií a v boji s korupciou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy