Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2022 08:40 | Správy | Politika

O mesiac by sa mal na Slovensku skončiť núdzový stav: Takto vidia jeho predĺženie koaličné strany

O mesiac by sa mal na Slovensku skončiť núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda koncom novembra na 90 dní. Koaličné strany Za ľudí a SaS nie sú za to, aby sa predĺžil.

Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová tvrdí, že nemôžeme žiť v neustálom cykle obmedzení. SaS dodala, že aktuálne by núdzový stav nepredĺžila, no treba počkať na situáciu o mesiac. Sme rodina zatiaľ stanovisko nekonkretizovala, keďže sa môže ešte situácia zmeniť.

"Strana Za ľudí už nepodporí predlžovanie núdzového stavu. Koronavírus bude zrejme na celom svete prítomný ešte dlhý čas a nemôžeme žiť v neustálom cykle opakujúcich sa obmedzení ekonomiky, núdzového stavu a zatvárania kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií," uviedla Remišová pre TASR.

Spoločnosť sa musí podľa nej prispôsobiť a ľudia musia využívať výdobytky vedy, ktoré ich chránia pred ťažkým priebehom choroby. "Preto presadzujeme normálne fungovanie škôl, kultúrnych a športových podujatí, ako aj prevádzok. Ochorenie nie je jediným dôsledkom pandémie. Rovnako závažným dôsledkom neustále sa opakujúcich lockdownov a obmedzení je aj postupné zničenie medziľudských vzťahov, možnosť dotyku s kultúrou a s umením či slobodný prístup k duchovnu a bohoslužbám," dodala.

Expert strany na zdravotníctvo Obaidullah Mir uviedol, že pri otázke predĺženia núdzového stavu sa treba rozhodovať podľa toho, ako sa zvýši počet ťažkých prípadov alebo úmrtí na ochorenie COVID-19 u plne zaočkovaných. SaS vyhlásila, že vždy podporuje rozumné opatrenia. "V aktuálnej situácii by sme núdzový stav nepredĺžili. Uvidíme však, aká situácia bude o mesiac," skonštatoval pre TASR hovorca strany Ondrej Šprlák.

Sme rodina hovorí, že dátum avizovaného ukončenia núdzového stavu je ešte ďaleko. "Budeme sa o tom ešte určite rozprávať na koaličnej rade, pretože za mesiac sa ešte môže situácia všelijako zmeniť," uviedli z tlačového oddelenia hnutia.

Núdzový stav upravuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Možno ho vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. Zákon však dopĺňa, že "núdzový stav vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie" možno predĺžiť najviac o 40 dní, aj opakovane. Musí s tým však vysloviť súhlas Národná rada SR, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženia. Núdzový stav na Slovensku platí od 25. novembra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?