Uvoľňovanie opatrení Od pondelka sa otvárajú terasy reštaurácií a posilňovne

Adam Takáč Lukáš Kekelák
Adam Takáč Lukáš Kekelák

Vláda schválila uvoľnenie napriek odporúčaniu odborníkov, aby sme s ním ešte počkali.

Vláda schválila uvoľnenie napriek odporúčaniu odborníkov, aby sme s ním ešte počkali.

Adam Takáč Lukáš Kekelák

Adam Takáč

Lukáš Kekelák

Od pondelka sa otvárajú terasy reštaurácií a posilňovne
Ilustračné foto – TASR

Hoci odborníci odporúčali s ďalším uvoľňovaním ešte počkať, od budúceho týždňa sa otvárajú terasy reštaurácií a fitness centrá s obmedzením na maximálne šesť ľudí. Zároveň platí podmienka jeden človek na 15 metrov štvorcových. 

Udeje sa tak napriek tomu, že Slovensko ešte ostáva v bordovej fáze COVID automatu. Schválila to dnes vláda vzhľadom na zlepšujúcu sa epidemiologickú situáciu.

Uvoľnenia predstavili na spoločnej tlačovke lídri všetkých štyroch koaličných strán s premiérom Eduardom Hegerom a hlavným hygienikom Jánom Mikasom.

Premiér upozornil, že napriek týmto uvoľneniam treba byť veľmi zodpovední. Vraví, že má ísť o test, či sa situácia napriek uvoľneniu zvládne. „Ešte stále nemáme vyhraté, ale dnešný deň je aj na to, aby sme si povedali dobré správy,“ vyhlásil.

Vláda uvoľnenie schválila napriek odporúčaniu konzília odborníkov, ktorí chceli, aby sa s tým ešte týždeň počkalo.

Matovič chcel počkať

Presné detaily uvoľnení upraví hlavný hygienik vo vyhláške. V prípade otvorených terás reštaurácií by malo ísť napríklad o rozostupy medzi stolmi a odkyté minimálne dve steny. Počet osôb pri stoloch by nemal byť limitovaný. „Prosím ľudí, aby sa nezbláznili a aby sme si to potom nevyčítali,“ povedal Mikas.

Predseda OĽaNO a minister financií Igor Matovič povedal, že súhlasil s konzíliom odborníkov, aby sa podobné uvoľňovanie presunulo o týždeň, ale dodal, že „politika je umením možného“. Vyzýva preto ľudí na opatrnosť a ďalšiu zodpovednosť, aby nedošlo opäť k zhoršeniu situácie.

Líderka strany Za ľudí Veronika Remišová hovorí, že vypočuli odborníkov, ktorí prosili, aby sa s uvoľňovaním počkalo. „Otvárame len terasy a fitness a v ďalšej fáze toho bude viac,“ povedala. Verí, že so zlepšujúcou sa situáciou sa vrátime k trasovaniu a zmene testovacej stratégie. Šéf SaS Richard Sulík nazval toto uvoľnenie ako kompromis medzi vládou a odborníkmi. Ide podľa neho o test koalície pod novým vedením.


Foto: TASR

Zákaz vychádzania zatiaľ ostáva

Epidemiologická situácia sa aj po takmer troch týždňoch od Veľkej noci naďalej zlepšuje. Od budúceho pondelka nebude podľa COVID automatu ani jeden okres v čiernej fáze. V bordovej fáze ich bude 22 (tento týždeň ich je 27), červených bude 52 a v ružovej fáze ich bude päť.

Klesá počet hospitalizovaných aj pozotívne testovaných. Prepustenia z nemocníc prevyšujú príjmy, ktorých je denne približne 150. Stúpa však reprodukčné číslo. „Ak uponáhľame otváranie, mohli by sme opäť naskočiť na rastovú krivku,“ hovorí šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík.

Zákaz vychádzania bude podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského platiť minimálne do budúceho týždňa, kým skončí núdzový stav. Ľudia sa budú môcť stretávať maximálne v skupine do šesť osôb. O ďalšom postupe má rozhodnúť vláda.

Podľa hlavného hygienika by malo dôjsť k zjednodušeniu testovacej stratégie. Testovanie by sa malo presunúť najmä do škôl a na pracoviská. Slovensko má podľa ministra zdravotníctva k dispozícii ešte 20 miliónov antigénových testov. Mali by sa neskôr využívať viac nazálne testy a testy zo slín.

Komunitné šírenie podľa Mikasa skončilo.

V novej čakárni sa bude dať prihlásiť aj na Sputnik

Počet zaočkovaných prvou dávkou stúpol na 22 percent. Nad 70 rokov je zaočkovaných už 56 percent ľudí. V čakárni na očkovanie v danej kategórii sa nachádza vyše 120-tisíc ľudí. Očkovacia kampaň sa má podľa ministra zdravotníctva zintenzívniť. Najmä medzi vyššou vekovou skupinou a chronicky chorými.

V najbližšom období sa neuvažuje o očkovaní vakcínou od spoločnosti Pfizer&BioNTech medzi ľuďmi pod 60 rokov, ale neskôr to minister zdravotníctva nevylučuje. Týmito vakcínami by sa podľa neho neskôr mohlo očkovať aj vo veľkokapacitných očkovacích centrách.

Vladimír Lengvarský hovorí, že s ruskou stranou prebiehajú ohľadom Sputnika veľmi intenzívne rokovania. Rozhodnutie o zverejnení zmluvy je podľa neho otázkou niekoľkých dní. V novom systéme na očkovanie bude možné prihlásiť sa na očkovanie aj neregistrovanou vakcínou Sputnik. Momentálne sa čaká na posúdenie maďarského laboratória a dohodu s Rusmi.

Očkovacia stratégia sa podľa Lengvarského zatiaľ meniť nebude. Vakcína od spoločnosti Johnson&Johnson by mala byť určená pre najstaršie vekové kategórie. Povedal tiež, že počas budúceho týždňa by mohli mať bratislavské očkovacie centrá k dispozícii viac vakcín.

Od pondelka môžu byť otvorené všetky základné a stredné školy v piatich okresoch

V piatich „ružových“ okresoch sa od budúceho pondelka môžu vrátiť do lavíc všetci žiaci základných škôl aj stredných škôl. Ide o okresy Nitra, Nové Zámky, Sobrance, Topoľčany a Zlaté Moravce. Oznámil to minister školstva Branislav Gröhling. Otvoria sa v nich tiež základné umelecké školy a jazykové školy pre skupinovú výučbu.

„Čím zodpovednejší všetci budeme, tým skôr bude možné vrátiť do škôl všetkých žiakov, a tým skôr bude možné udržať školy otvorené,“ upozornil Gröhling.

V bordových okresoch budú, tak ako doposiaľ, otvorené materské školy, prvý stupeň základných škôl, 8. a 9. ročník základných škôl.

V červených sa otvoria materské školy, prvý aj druhý stupeň základných škôl a prvé štyri ročníky na osemročných gymnáziách (príma až kvarta).

Minister zároveň oznámil, že doposiaľ sa kloktacími testami určenými pre školy otestovalo 28-tisíc žiakov, z toho bolo 36 pozitívnych. 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia