Otvorili časovú schránku starú 175 rokov

V stredu otvorili v Múzeu mesta Bratislavy časovú schránku, ktorá sa nachádzala v soche archanjela Michala. Jej obsah si verejnosť bude môcť pozrieť v rámci výstavy Časová schránka zo sochy Michala archanjela v priestoroch Starej radnice počas tohto víkendu.

22.10.2021 08:00
Michalská veža Michal Archanjel socha časová... Foto: ,
V časovej schránke umiestnenej v hlave sochy archanjela Michala na Michalskej veži odborníci po 175 rokoch našli aj pergamenové písomnosti.
debata

Medenú škatuľu, do ktorej boli v roku 1845 uložené dobové predmety, ukul v roku 1758 medikováčsky majster Peter Eller. Na otvorení schránky, ktoré mala verejnosť možnosť sledovať prostredníctvom živého prenosu z dielne Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, sa zúčastnili reštaurátor kovov Stanislav Kožela, primátor Bratislavy Matúš Vallo a riaditeľka Múzea mesta Bratislavy Zuzana Palicová.

Video
Archanjel Michal

Schránka obsahovala rôzne dokumenty z 18. a 19. storočia, platidlá, škatuľku s relikviami deviatich svätcov zatavenými v posvätnom vosku a papier s nemeckým textom z 20. júna 1758, obsahujúci mená štyroch zhotoviteľov krovu helmice s prosbou o modlitbu za ich duše. „Predmety sú s veľkou pravdepodobnosťou v kompletnej zostave, tak ako boli uvedené v listinách mestského archívu. Sú vo výnimočne dobrom stave, čo je potešujúce, najmä v prípade pergamenu z 18. storočia a ostatných písomností,“ uviedol Patrik Baxa, historik architektúry, ktorý predmety zo schránky vyberal.

V Múzeu mesta Bratislavy otvorili časovú... Foto: MMB
Archnjel Michal časova schranka V Múzeu mesta Bratislavy otvorili časovú schránku z roku 1845, ktorá sa nachádzala v soche archanjela Michala

„Moment, keď sme otvorili schránku a mali možnosť vidieť vložené dokumenty a ďalšie predmety vo výnimočne zachovanom stave, bol jedným z najsilnejších zážitkov môjho profesionálneho pôsobenia,“ hovorí Zuzana Palicová, poverená riadením Múzea mesta Bratislavy. „Som rada, že sme tieto jedinečné okamihy, aj vďaka nadšeniu pána primátora a spolupráci s BKIS mohli prežívať cez živý prenos so širokou verejnosťou,“ dodáva.

Archanjel Michal a drak
Archanjel Michal a drak
+9Archanjel Michal a drak

Dobové predmety sa stanú súčasťou depozitárov múzea, pričom schránka bude vložená naspäť do sochy archanjela Michala spolu s novým obsahom, o ktorom rozhodne Múzeum mesta Bratislavy s krajským pamiatkovým úradom. Primátor Matúš Vallo uviedol, že verejnosť bude mať možnosť navrhnúť jeden z predmetov, ktoré budú do schránky vložené ako odkaz pre budúcich obyvateľov Bratislavy.

Sochu Archanjela Michala sňali z Michalskej veže.
Manipulácia so vzácnou sochou musí byť pod...
+3Zabalenú sochu na zemi opatrne odhalili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Múzeum mesta Bratislavy #Archanjel Michal