Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vedecká štúdia naznačuje, že mačky majú problém s rozpoznaním štvorca od krabice
Zdielať na

Vedecká štúdia naznačuje, že mačky majú problém s rozpoznaním štvorca od krabice

Archívne video

USA / Každý, kto má mačku, vie, ako milujú sedieť v akejkoľvek krabici. Nová štúdia naznačuje, že si rovnako radi sadnú aj do iluzórneho obrysu štvorca, čo ukazuje, že sa mačky - rovnako ako ich ľudskí páničkovia - môžu nechať zmiasť optickým klamom.

Inštinkt sedieť v krabici sa netýka len domácich mačiek. Floridský zvierací útulok Big Cat Rescue zistil, že záľubu v škatuliach majú aj ďalšie mačkovité šelmy, ako sú levy, tigre, leopardy či rysy.

Toto nutkanie, občas prezývané "keď sa tam vojdem, tak si sadnem", nie je obmedzené na trojrozmerné krabice. V roku 2017 milovníci mačiek zverejnili na twitteri záplavu fotografií, ktoré potvrdili, že stačí len vymedziť lepiacou páskou obrys štvorca alebo obdĺžnika na podlahe, aby do neho mačka vošla.

Autorka štúdie Gabriella Smithová, vedkyňa zaoberajúca sa zvieracími poznávacími schopnosťami v stredisku Thinking Dog na univerzite Hunter College v New Yorku, chcela zistiť, či sa mačacie tendencie sedieť vo štvorcoch na podlahe vzťahujú aj na iluzórne štvorce.

Smithová a jej kolegovia sa sústredili na takzvanú Kaniszovu ilúziu. Tá zahŕňa naaranžovanie štyroch tvarov podobajúcich sa videohre Pac-Man - kruhov, pri ktorých je odstránená jedna štvrtina - tak, aby naznačili kontúry štvorca.

Vedci prostredníctvom twitteru oslovili viac ako 560 majiteľov mačiek, aby sa do projektu zapojili. Počas šiestich dní dobrovoľníci použili papier, nožnice a pravítka, aby si vyrobili tvary Pac-Mana a zostavili ich tak, že buď vytvorili ilúziu štvorca, alebo nie. Aby majitelia podvedome pohľadom nenasmerovali mačku správnym smerom, dostali inštrukciu, aby si vzali tmavé okuliare.

Akonáhle mali tvary nalepené na podlahe, pustili dobrovoľníci svoju mačku do miestnosti a sledovali, či sa do niektorého z obrysov posadí aspoň na tri sekundy v priebehu piatich minút od chvíle, kedy vstúpila do miestnosti. Test natáčali na video.

"Vďaka skutočnosti, že sa mačky správajú najprirodzenejšie v dôverne známom prostredí, ako je domov, bol formát občianskej vedy pre túto štúdiu úplne dokonalý," povedala Smithová listu Live Science.

Všetky testy nakoniec dokončilo len 30 majiteľov. Vedci zistili, že mačky si vybrali iluzórne štvorec sedemkrát a osemkrát skutočný štvorec. "To naznačuje, že sú ľahko ovplyvniteľné ilúzií," povedala Smithová.

"Tento objav nás informuje o vývoji ich videnie, predovšetkým ich citlivosti ku kontúram a tomu, ako na tom sú v porovnaní s ľuďmi a ďalšími zvieratami," dodala.

Zostáva záhadou, čo mačky nabáda k sedenie v škatuliach, alebo skutočných či iluzórnych štvorcoch. "Mačky môžu mať rady škatule alebo bielizeň koša kvôli upokojujúcemu tlaku, ktorý im poskytujú," povedala Smithová. Ďalšou možnosťou je, že krabica prebúdzajú mačacie inštinkt k útoku na korisť zo zálohy.

V budúcnosti by vedci chceli zistiť, či sa mačky nechajú oklamať aj 3D verzií Kaniszovy ilúzie. A ich účinnosť by tiež radi preverili u nedomestikovaných mačiek.

Smithová dodala, že na svojej mačke menom Pancetta zatiaľ štúdiu neskúsila. "Ale miluje všetky nové škatule od doručených balíčkov," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy