Aktuálne 24. január 2022

EÚ spolu s Francúzskom poslali prvú humanitárnu pomoc na súostrovie Tonga

TASR
TASR

Ide o dodávku 30 ton pomoci vrátane dvoch jednotiek na čistenie vody, 4000 litrov pitnej vody, hygienických súprav či stanov.

Ide o dodávku 30 ton pomoci vrátane dvoch jednotiek na čistenie vody, 4000 litrov pitnej vody, hygienických súprav či stanov.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Európska únia na základe žiadosti o pomoc poskytne pomoc súostroviu Tonga, ktoré bolo v dôsledku erupcie sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai v južnom Tichomorí postihnuté ničivou silou cunami. Uviedla to v pondelok Európska komisia.

Exekutíva EÚ potvrdila, že prvá loď s pomocou vyplávala už v sobotu z Francúzskej Polynézie. Prostredníctvom svojho Mechanizmu v oblasti civilnej ochrany EÚ spolu s Francúzskom zabezpečuje dodávku 30 ton pomoci vrátane dvoch jednotiek na čistenie vody, 4000 litrov pitnej vody, hygienických súprav, rodinných stanov, súprav náradia pre budovanie prístreškov, lán a nádob na dlhodobé uskladnenie potravín.

Európska komisia tieto aktivity koordinuje a financuje 75 percent nákladov na dopravu zaslanej materiálnej pomoci. Únia zároveň vyčlenila 200.000 eur ako počiatočné financovanie núdzovej humanitárnej pomoci, ktorú zaistí pobočka Červeného kríža na ostrove Tonga v prospech najviac postihnutých komunít.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič pri tejto príležitosti povedal, že EÚ v dobe, keď prebieha hodnotenie vplyvu prírodnej katastrofy, prejavuje solidaritu s obyvateľmi ostrovného štátu, a spresnil, že európska podpora je už na ceste. Poďakoval sa Francúzsku za okamžitú pomoc a dodal, že EÚ je v prípade potreby pripravená poskytnúť ďalšiu pomoc aj odborné znalosti.

Podľa jeho slov Koordinačné centrum Európskej únie pre núdzové reakcie je v pravidelnom kontakte s orgánmi v Tonge a delegáciou EÚ na Fidži. Družicový program EÚ Copernicus, ktorý je zameraný na mapovanie Zeme, už vytvoril snímky, ktoré majú určiť rozsah zničenia súostrovia Tonga.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0