Aktuálne 05. júl 2022

Europarlament navrhuje vylúčiť Rusko z databáz Interpolu

TASR
TASR

Podľa predkladateľky Rusko stratilo dôveryhodnosť, bez ktorej je medzinárodná spolupráca nemožná.

Podľa predkladateľky Rusko stratilo dôveryhodnosť, bez ktorej je medzinárodná spolupráca nemožná.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Medzinárodná policajná organizácia Interpol by mala vylúčiť Rusko zo svojho systému databáz. Uvádza sa to v sérii odporúčaní pre eurokomisiu, ktoré v utorok prijal Európsky parlament. Príslušný návrh predložila poľská europoslankyňa Jadwiga Wiśniewska, informuje spravodajca TASR.

„Najdôležitejším odporúčaním je vylúčiť Rusko z Interpolu a jeho databáz. Existujú dôkazy o jasných a opakovaných porušeniach medzinárodného práva zo strany Ruska vrátane najstrašnejších vojnových zločinov spáchaných na ukrajinských civilistoch. Nie je iná cesta, ako vylúčiť Ruskú federáciu z tejto organizácie, pretože ako krajina stratila svoju medzinárodnú dôveryhodnosť a vzťah založený na dôvere, ktorý je nevyhnutný pre medzinárodnú spoluprácu, bol úplne zničený,“ uviedla poľská poslankyňa.

Vylúčenie Ruska z databáz Interpolu by podľa europoslancov zaručilo lepšiu ochranu údajov. V sérii odporúčaní, ktoré vznikli na podnet politickej frakcie Európski konzervatívci a reformisti, sa tiež uvádza, že je potrebné zlepšiť výmenu údajov medzi členskými štátmi EÚ a Interpolom v záujme posilnenia boja proti terorizmu a organizovanému zločinu. Medzi kľúčové odporúčania europarlamentu patrí poskytnúť agentúram EÚ – ako sú Policajný úrad EÚ (Europol), Európska prokuratúra (EPPO), Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) či Agentúra pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust) – prístup k databázam Interpolu a poskytnúť záruky v súlade s európskymi nariadeniami o ochrane údajov pri prenose citlivých údajov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0