Na hlavný obsah

Vlakové nešťastie v Indii: Zrážka si vyžiadala už takmer 300 mŕtvych, stovky ďalších utrpeli zranenia

Očakáva sa, že počet obetí ešte stúpne.

Vlakové nešťastie v Indii: Zrážka si vyžiadala už takmer 300 mŕtvych, stovky ďalších utrpeli zranenia
Záchranári na mieste vlakového nešťastia. Foto: TASR/AP

Pri najhoršej železničnej nehode v Indii v tomto storočí zomrelo v piatok (3. 6.) v štáte Urísa najmenej 288 ľudí a ďalších 900 utrpelo zranenia. Uviedli to v sobotu (3. 6.) agentúra AFP a spravodajský server BBC News, podľa ktorého stále pokračujú záchranné práce, na ktorých sa podieľajú stovky ľudí. Očakáva sa, že počet obetí ďalej porastie.

Nešťastie sa stalo v piatok okolo 19.00 h miestneho času (15.30 h SELČ) v pobrežnom štáte Urísa, ktorý leží na východe Indie. Podľa doterajších informácií sa pri železničnej stanici v dedine Bahanaga vykoľajil osobný expres. Niekoľko jeho vozňov sa pritom dostalo až na vedľajšiu koľaj, kde do nich narazil iný expresný vlak.

Zdroj: Reuters

Čo presne sa odohralo sa však zatiaľ nevie. Indické úrady podľa agentúry Reuters poskytujú rôzne informácie. Tie prvotné hovorili o tom, že jeden z expresov najprv narazil do nákladného vlaku, ktorý tam stál.

Na záberoch z miesta bolo vidieť záchranárov, ako v poškodených vagónoch hľadajú preživších, zatiaľ čo cestujúci volajú o pomoc alebo plačú vedľa trosiek. „Bol som na mieste a videl okolo seba krv, zlámané končatiny a zomierajúcich ľudí,“ povedal Reuters telefonicky jeden zo svedkov tragédie.

Preživší videl odtrhnuté ruky a nohy

Ďalší z mužov, ktorý nehodu prežil, indickým médiám povedal, že na neho po náraze spadlo desať až 15 ľudí, a ocitol sa tak na dne ľudskej hromady. „Zranil som sa na ruke a tiež vzadu na krku. Keď som vyliezol z vozňa, videl som, že niekto prišiel o ruku, niekto o nohu, zatiaľ čo niekto mal zdeformovanú tvár, „uviedol.

Indické dráhy podľa svojich údajov každý deň prepravia na 13 miliónov cestujúcich. Každoročne sa však na železničnej sieti s dĺžkou viac ako 64-tisíc kilometrov stane niekoľko stoviek nehôd. Najhoršia z nich sa podľa BBC News odohrala v roku 1981 a o život pri nej prišlo minimálne 800 ľudí.

V Urísi na sobotu vyhlásili štátny smútok.

Zrážke vlakov v Indii sa v reportáži venoval aj redaktor RTVS Michal Cimrman:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet