Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľké ocenenie slovenskej prezidentky: Zuzane Čaputovej udelili v USA prestížnu cenu

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

WASHINGTON - Demokracia je len taká silná, aká silná je naša každodenná angažovanosť v nej – trpí, keď ju nebránime. V noci na stredu to prostredníctvom videoodkazu uviedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pri prevzatí Ceny za demokraciu Madeleine Albrightovej, ktorú jej udelil americký Národný demokratický inštitút (NDI).

archívne video: Prezidentka Zuzana Čaputová v parlamente predniesla asi najkritickejšiu správu o stave republiky

Prezidentka Zuzana Čaputová v parlamente predniesla asi najkritickejšiu správu o stave republiky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovenskej prezidentke ocenenie venovala filipínska novinárka a laureátka Nobelovej ceny za mier Maria Ressaová. Čaputová sa na podujatí vo Washingtone nemohla zúčastniť osobne. Cenu za ňu preto prevzal veľvyslanec SR v USA Radovan Javorčík.

Čaputová dostala Cenu za demokraciu Madeleine Albrightovej za jej neochvejný záväzok zotrvať pri ochrane demokracie na Slovensku, v Európe a na celom svete, napísal NDI na Twitteri.

Ocenený bol aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Cenu za demokraciu si vo Washingtone v utorok večer miestneho času prevzali aj moldavská prezidentka Maia Sanduová a litovská premiérka Ingrida Šimonyté. Ocenený bol aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa prítomným prihovoril prostredníctvom videoodkazu.

Výročný galavečer amerického Národného demokratického inštitútu sa uskutočnil v National Portrait Gallery vo Washingtone. Cena za demokraciu nesie od tohto roka meno bývalej americkej ministerky zahraničných vecí Madeleine Albrightovej.

Viac o téme: USAZuzana ČaputováCena za demokraciu Madeleine Albrightovej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu