23.10.2021 12:35 | Apple

Apple má chystať nový iPhone bez výrezu a ďalšie info k očakávanému lacnejšiemu modelu

Zdroj: Apple

Ďalší iPhone by mala firma Apple najbližšie predstaviť na jar budúceho roka.

  • Budúcoročné iPhone 14 sa zrejme zbavia výrezu, resp. aspoň vybrané modely (Pro),
  • príslušný displej má dodať LG,
  • Apple má uviesť aj nový iPhone SE 3, ponúkne 5G či dizajn v štýle iPhone XR.

Nové modely línie iPhone 13 od Apple boli uvedené len nedávno a už sa pomerne intenzívne špekuluje, čo uvidíme budúci rok.

Podľa všetkého firma Apple uvedie líniu „iPhone 14“. Ako uvádza aj web Phonearena.com, stále častejšie sa skloňuje odstránenie (kritizovaného) výrezu na displeji. Ten pribudol, keď iPhony prešli na nový dizajn bez spodného fyzického tlačidla Home so senzorom Touch ID.

Týmto smerom sa uberajú aj najnovšie šuškandy.

Displej s priestrelom?

Podľa najnovších nepotvrdených správ majú nové iPhony dostať displej s „priestrelom“. Dokonca sa uvádza, že potrebný displej má nachystať juhokórejská spoločnosť LG.

Je však zároveň možné, že výrezu sa zbavia len niektoré nové iPhony 14 – konkrétne prémiovejšie prevedenia Pro, resp. Pro Max. „Základné“ modely iPhonov 14 možno budú stále pokračovať v súčasnom trende.

Čítajte aj Test Apple iPhone 13 Pro: Najlepší z tohtoročných iPhonov

Prípadný prechod na displej s priestrelom by si však samozrejme vyžiadal výraznejšiu úpravu rôznych technológií a senzorov. Napríklad by bola otázna budúcnosť Face ID, resp. možno by to znamenalo prechod na senzor Touch ID umiestnený pod povrchom displeja.

Snímače odtlačkov prstov pod displejom však veľmi často nefungujú dokonale a pre inžinierov by išlo o jednu z ďalších veľkých výziev – doriešiť hardvérovú aj softvérovú stránku.

Prípadne môže Apple zvoliť ešte iné riešenie. Napríklad Touch ID na bočnej strane.

iPhone SE 3 má prísť na jar 2022

Kým vyššie spomínaná línia produktov by sa mala objaviť opäť v tradičnom septembrovom termíne, na nový prírastok medzi iPhonmi nebudeme musieť čakať skoro celý rok. Opäť sa totiž objavili informácie, ktoré majú potvrdzovať, že Apple chystá ďalší „lacný iPhone“.

Pôjde o pokračovateľa produktov iPhone SE, resp. iPhone SE (2020), pripomína napríklad web GSMArena.com.

V poradí tretie prevedenie je predbežne označované ako iPhone SE 3. Malo by ísť o vôbec posledný nový iPhone s LCD displejom. Ako sa naznačovalo už predtým, meniť by sa mal vzhľad chystanej novinky. Vzorom bude tentoraz model iPhone XR.

V praxi to bude znamenať, že predné tlačidlo Home by malo byť už minulosťou, vzhľadom na výrez by sme mali využívať pri biometrických prvkoch už Face ID. Tu sa však správy z prostredia „dobre informovaných zdrojov“ rozchádzajú. Niektorí tvrdia, že Touch ID bude stále prítomné, ale na bočnej strane telefónu.

Čítajte aj Apple iPod oslávil 22 rokov. Prvý mal aj mechanický pevný disk

Zariadenie má ďalej disponovať už 5nm čipom A15 Bionic, čiže aj podporou 5G sietí. Cena by mala zostať na prakticky rovnakej úrovni, ako pri iPhone SE (2020). Očakávať môžeme cenovky okolo 500 eur.

Do pozornosti dávame aj novú časť nášho technologického podcastu SHARE, v ktorej sa dozviete:

  • či sa nejako zmenil vzhľad nového modelu oproti minulému roku,
  • či budú na iPhone 13 Pro pasovať obaly z iPhone 12 Pro,
  • ako sa zmenil výkon zariadenia,
  • v čom sa líšia objektívy od minuloročných
  • a ktorý iPhone sa dnes oplatí kúpiť najviac.

Na našej stránke prinášame zaujímavé podcasty SHARE, ktoré reagujú na rôzne technologické témy. Prihláste sa na ich odber! Dostupné sú cez platformy Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify alebo Deezer.