Na hlavný obsah

Právnik k interpretačnej doložke zmluvy DCA: V súčasnosti zamýšľaná verzia nie je právne záväzná

Americká strana ju nemusí prijímať ani odmietať.

Interpretačná doložka, ktorou prezidentka Zuzana Čaputová podmieňuje podpis a ratifikáciu zmluvy o obrannej spolupráci s USA, vyvoláva množstvo otáznikov. Keďže nie je pre druhú stranu záväzná, redakcia RTVS zisťovala, aký má pre Slovensko význam.

Interpretačné vyhlásenie býva štandardnou súčasťou medzinárodných zmlúv. Jeho cieľom je vyjasniť ustanovenia dohôd.

Prezidentka chce interpretačným vyhlásením upokojiť verejnosť a zmenšiť obavy z prítomnosti amerických vojsk, základní, či jadrových zbraní na našom území.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Táto dohoda neumožňuje na území Slovenskej republiky prítomnosť jadrových zbraní, biologických alebo chemických zbraní, vzhľadom na to, že by to bolo v rozpore s medzinárodnými záväzkami Slovenskej republiky,“ uviedla vo štvrtok (20. 1.) hlava štátu.

Slovenská vláda už americkú stranu informovala, že podpis zmluvy bude obsahovať aj interpretačnú doložku. „Ja nechcem hovoriť za americkú stranu, ale my sme im oznámili náš postoj v tomto a neprišla žiadna nejaká negatívna odpoveď,“ ozrejmil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Odborníci na medzinárodné právo upozorňujú, že americká strana ju nemusí prijímať ani odmietať. Ide totiž o jednostranné vyhlásenie, ktoré síce bude pre slovenskú jurisdikciu záväzné, no pre americkú stranu nie.

„Bolo by vhodnejšie trvať na tom, aby toto interpretačné vyhlásenie druhá strana akceptovala, prijala a nielen ho vzala na vedomie, ako to v súčasnosti zamýšľame, pretože v súčasnosti zamýšľaná verzia nie je právne záväzná,“ poznamenal odborník na medzinárodné právo Lukáš Mareček.

V prípade nejakého sporu teda nebude náš výklad záväzný a v prvom rade budú súdy prihliadať na samotný text zmluvy. Kancelária prezidentky naopak v interpretačnej doložke vidí záruku jasnejšej spolupráce.

Podľa analytika na medzinárodné otázky sa občania nemusia obávať vybudovania vojenských základní či dovozom jadrových zbraní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko