Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 7. decembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Výrobcovia energií zo zariadení s inštalovaným výkonom nad 0,9 megawattu a tiež dodávatelia energií budú platiť daň z nadmerného príjmu. Počíta s tým novela zákona o energetike, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Bratislava - Národná rada schválila novelu zákona o mimoriadnych štátnych zárukách. Novela má pomôcť Ukrajine pri problémoch s likviditou.

- Parlament schválil aj novelu zákona o podpore cestovného ruchu z dielne poslancov Sme rodina, podľa ktorej možnosť poskytovať príspevok na odstránenie následkov pandémie ochorenia COVID-19 nemá byť viazaná na konkrétny termín.

- Poslanci vzali na vedomie správu o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry.

- Národná rada tiež schválila novelu Zákonníka práce, ktorú predložili poslanci Smeru-SD. Príplatky ku mzde sa tak "rozmrazia".

Bratislava - Vláda odsúhlasila pilotné zmluvy s investormi BWSG a Kooperatíva na zabezpečenie 9000 nájomných bytov v hodnote približne 1,5 miliardy eur.

- Na základe rozhodnutia vlády daruje Slovensko Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote viac ako 10,3 milióna eur.

- Vláda schválila novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, podľa ktorej rozpočet verejnej správy nemusí byť zosúladený s limitmi verejných výdavkov, pokiaľ je aktivovaná všeobecná úniková doložka podľa európskych predpisov. Parlament požiadala o prerokovane zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

- Na základe rozhodnutia vlády môže byť na kontrolu hranice Slovenska s Ukrajinou do konca roka 2023 denne nasadených do 500 profesionálnych vojakov. Policajtom majú vojaci pomáhať aj pri zabezpečovaní vnútorných hraníc Slovenska z dôvodu nelegálnej migrácie.

- Vláda odsúhlasila, že peniaze pôvodne určené na regionálny rozvoj z kapitoly ministerstva hospodárstva vo výške 5,1 milióna eur budú využité najmä na úhradu záväzkov vyplývajúcich z prehratého sporu medzi Slovenskom a spoločnosťou BTS Holding.

Bratislava - Rezort financií spúšťa od 1. januára 2023 Centrálny ekonomický systém.

Bratislava – Podľa Igora Matoviča sa v nasledujúcich dňoch rozhodne, či si Slovensko uchová demokraciu. Ak poslanec Richard Sulík (SaS) rozbije koalíciu, k moci nastúpi väčšina, ktorá bráni zmene paragrafu 363 či nevydala Robert Fica na väzobné stíhanie.

Bratislava - Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová pracuje na novom politickom projekte. Politická strana či hnutie vznikne vtedy, ak bude istota, že nepôjde o "politický planktón", ale o reálnu alternatívu. Europoslankyňa uviedla, že aktuálne je v projekte približne 70 ľudí, medzi nimi bývalý predstaviteľ SaS Jozef Mihál či Ábel Ravasz, ktorý pôsobil v Moste-Híd.

Košice – Ústavný súd nevyhovel návrhu generálneho prokurátora vyhlásiť za protiústavnú časť zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti účinnej od 1. januára 2016.

Praha - Česká republika predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 14 dní. V platnosti budú do 26. decembra.

Budapešť - Maďarská vláda predĺžila do 15. decembra možnosť vyplnenia dotazníka o energetických sankciách voči Rusku.

Kyjev - Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko vyzval západných spojencov Kyjeva na bojkot ruskej kultúry formou pozastavenia uvádzania predstavení s hudbou Pjotra Iľjiča Čajkovského a ďalších ruských skladateľov až do konca vojny na Ukrajine.

Kyjev - Ukrajinské deti z Luhanskej oblasti na východe krajiny sú "unášané a prevážané do Čečenska na vlasteneckú výchovu," uviedol ukrajinský predstaviteľ spomínanej oblasti Serhij Hajdaj.

Brusel - Európska komisia prijala nový program finančnej pomoci v hodnote 25 miliónov eur na podporu obyvateľov Bieloruska.

Kyjev - Magazín Time vyhlásil za osobnosť roka 2022 ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a spoločne s ním aj "ducha Ukrajiny". Hrdinkami roka sa stali Iránky, ktoré sa zapojili do protivládnych protestov vo svojej vlasti.

Londýn - Britská tenisová asociácia dostala pokutu 820.000 libier (950.000 eur) od Asociácie tenisových profesionálov za to, že neumožnila hráčom z Ruska a Bieloruska účasť na viacerých turnajoch vrátane grandslamu vo Wimbledone.