Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Fico: Väzba pre Martina R. diskvalifikuje ŠTS a prokuratúru

Na archívnej snímke opozičný poslanec parlamentu Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Robert Fico zdôraznil, že Smer-SD je pripravený podporiť poslanecký návrh Petry Hajšelovej (Sme rodina), ktorým sa majú v rámci novely Trestného poriadku meniť podmienky a dĺžka trvania väzby.

Bratislava 17. mája (TASR) – Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorým nariadil prepustiť advokáta Martina R. z väzby, diskvalifikuje Špecializovaný trestný súd (ŠTS) a špeciálnu prokuratúru. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia šéfa Smeru-SD Roberta Fica. „Dáva nám obraz, ako dnes funguje polícia, prokuratúra a súdy pri rozhodovaní o väzbe,“ zdôraznil.

Fico podotkol, že nález ÚS SR nechce považovať za prelomový, ale ako školu pre Úrad špeciálnej prokuratúry a ŠTS. „Ústavný súd vydal rozhodnutie, ako sa robí cesnaková polievka pre súdy a prokuratúru,“ uviedol. Zároveň podľa neho rozhodnutie ÚS SR ukazuje, že je potrebné upraviť podmienky a dĺžku trvania kolúznej väzby. Kritizuje nadkvalifikáciu trestných činov, ktorá má prispievať k ľahšiemu umiestňovaniu obvinených do väzby.

Zdôraznil, že Smer-SD je pripravený podporiť poslanecký návrh Petry Hajšelovej (Sme rodina), ktorým sa majú v rámci novely Trestného poriadku meniť podmienky a dĺžka trvania väzby. „Tento návrh v prvom čítaní podporíme,“ uviedol s tým, že Smer-SD je v prípade potreby otvorený pozmeňovacím návrhom.

ŠTS prepustil advokáta Martina R. z väzby v piatok 14. mája. Jeho prepustenie z väzby predtým nariadil ÚS SR. Ten konštatoval, že väzobným stíhaním advokáta došlo k porušeniu jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť. Advokát Martin R. sa dostal do väzby po výpovedi bývalého klienta a kajúcnika v prípade skupiny takáčovcov. Podstata jeho obvinenia spočíva podľa jeho obhajcu Pavla Antoša v tom, že mal navádzať svojho klienta, aby sa nepriznal k trestnému činu.

Policajti ho zadržali v októbri 2019 v rámci akcie Apač. Spolu vtedy zadržali 13 ľudí, ktorí mali byť členmi bratislavskej skupiny takáčovcov. ŠTS ho spolu s ďalšími vzal do väzby 30. októbra 2019, väzbu mu následne predlžovali a rozhodnutia potvrdzoval aj Najvyšší súd SR. Prokurátor ÚŠP podal na Martina R. koncom apríla obžalobu z organizovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov.