Na hlavný obsah

Parlamentná rozprava sa zvrtla v osobné útoky medzi Ficom a Lipšicom

Poslanci diskutovali o správe špeciálnej prokuratúry.

Predseda Smeru-SD Robert Fico (vľavo) a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.
Predseda Smeru-SD Robert Fico (vľavo) a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.Foto: TASR/koláž RTVS

Po správe generálneho prokurátora si parlamentní poslanci vypočuli aj správu o fungovaní Úradu špeciálnej prokuratúry. Otázky poslancov smerovali skôr na chystané zmeny v sadzbách pri ekonomickej trestnej činnosti. Opozícia spolu s časťou koalície ich chcú znížiť cez poslanecký návrh Tomáša Tarabu.

Ministerstvo spravodlivosti však pripravuje vlastnú novelu. Rozprava sa neskôr zvrtla na osobné útoky medzi špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom a šéfom Smeru-SD Robertom Fico. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Lipšic priblížil, že v minulom roku rapídne stúpol počet osôb, ktoré sa spájajú so zločinom založenia a podporovania zločineckej skupiny. Rovnako spomenul, že stúpli aj prípady ekonomickej trestnej činnosti.

Práve na aktuálnej schôdzi majú parlamentní poslanci niekoľko návrhov na úpravu sadzieb. Nezaradený poslanec Taraba ich chce znížiť. Proti je však časť koalície. Podľa Juraja Šeligu zo strany Za ľudí je načasovanie podozrivé.

„O tom, že sa majú znížiť trestné sadzby a že o tom treba debatovať, nie je žiadna pochybnosť. Ale špeciálne vypichujem kategóriu verejných funkcionárov, ktorí rozkrádali verejné peniaze. To je podľa mňa neprijateľné,“ uviedol Šeliga.

Fico má výhrady k fungovaniu ÚŠP

Rovnaký názor má aj Lipšic. „Vie mi niekto vysvetliť, aký je iný dôvod tejto legislatívnej smršť, než ten, že prebiehajú hlavné pojednávania a vyšetrovanie vplyvných osôb z verejného života a podnikateľskej sféry a pred súdom stoja mnohí oligarchovia,“ pýtal sa.

Hnutie Sme rodina chcelo podporiť práve Tarabov návrh. Podpredseda hnutia Peter Pčolinský tvrdí, že nakoniec sa dohodli inak. „Zhodli sme sa na tom, že našou prioritou je, aby prešiel trestný návrh ministra (spravodlivosti Viliama) Karasa,“ vysvetlil.

Fico využil prítomnosť šéfa špeciálnej prokuratúry a adresoval mu svoje výhrady k činnosti jeho úradu. „Rozprávate tu o nejakých elitných vyšetrovateľoch, ktorí sú pripravení zapaľovať svojim kolegom vyšetrovateľom z tímu Oblúk autá, prepichovať pneumatiky. Sú to ľudia, ktorí sú pripravení nainštalovať čierne GPS,“ rečnil Fico.

Zopakoval teda to, o čom hovorí už dlhšie. Lipšic na obvinenia reagoval. „Pokojne na mňa útočte, však hovoríte stále to isté. Ale nechajte na pokoji prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry aj vyšetrovateľov,“ zdôraznil.

O správe špeciálneho prokurátora ešte parlament nerozhodol. Naopak, správu generálneho prokurátora vzali poslanci na vedomie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál