Krajniak ukázal, ako budú vyzerať dôchodky a rodičovský bonus. Zaplatia ho boháči

Minister práce však priznal, že na zmenách ešte nie je istá politická zhoda.

29.07.2021 14:05 , aktualizované: 17:53
Milan Krajniak Foto:
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).
debata (55)

Rodičovský bonus či skorší odchod do penzie. Zásadné dôchodkové zmeny z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) dostávajú reálne kontúry. Časť opatrení v dôchodkoch chce však šéf rezortu práce financovať aj z vyšších odvodov pre bohatých ľudí.

Cieľom zmien je podľa neho zabezpečiť dôchodcom dôstojný život a odstrániť diskrimináciu penzistov, ktorí vychovali deti a tie dnes do systému prispievajú. Dlhodobú udržateľnosť systému má zabezpečiť opätovné nadviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku života. Nižšie penzie rodičov bude zase kompenzovať rodičovský bonus. Dôchodkyni so štyrmi deťmi by sa vďaka nemu mal dôchodok zvýšiť o vyše sto eur.

Okrem rodičovského bonusu a zrušenia stropu Krajniakova reforma počíta aj s individuálnym odchodom do penzie po 40 odpracovaných rokoch, so zrušením maximálnej výšky sociálnych odvodov a dôchodcom či študentom sa zvýši aj odvodová úľava. Ženám sa bude dôchodkový vek za každé dieťa znižovať o šesť mesiacov ako doteraz. Návrh zákona o sociálnom poistení sa už vo štvrtok dostal aj do pripomienkovania.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak ukázal veľké zmeny v dôchodkoch. Sporenie bude povinné a rizikovejšie

Minister však priznal, že na zmenách ešte nie je istá politická zhoda. Napríklad koaličná strana SaS ho považuje za diskriminačný. Detaily reformy by radi videli aj z Remišovej strany. Ekonóm z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Ján Šebo hovorí, že bonus dostanú iba penzisti s deťmi, ktoré pracovali na Slovensku. Keď pracovali v zahraničí, majú smolu.

Rodičovský bonus kritizuje aj Miroslav Kotov z Asociácie dôchodkových správcovských spoločností. „Medzigeneračná solidarita v rámci rodiny určite patrí medzi spôsoby zabezpečenia dôchodcov, ale do toho by sa už štát cez systém dôchodkov nemusel starať,“ dodáva.

Rodičom v penzii rozdelia päť percent

Podstatným prvkom v celom návrhu je rodičovský bonus. Ten umožní ľuďom pracujúcim na Slovensku prispievať na penziu svojich rodičov. Systém by sa mal spustiť od januára 2023. V princípe to bude fungovať tak, že Sociálna poisťovňa pošle za dieťa rodičom v dôchodku celkovo päť percent z jeho mzdy spred dvoch rokov. Celková suma sa tak rozdelí na polovicu medzi dvoch rodičov, na 2,5 percenta pre matku a 2,5 percenta pre otca.

V praxi si tak napríklad žena v dôchodku s jedným dieťaťom prilepší o 28 eur mesačne. Kým dnes by dostala napríklad sumu 665 eur, po reforme by to malo byť 693 eur. Dôchodkyňa so štyrmi deťmi by v súčasnosti dostala napríklad 466 eur, po reforme by jej už štát s rodičovským bonusom vyplatil o 114 eur viac. Toto navŕšenie však počíta aj s pomalším rastom dôchodkovej hodnoty. Po novom sa bude počítať ako 95 percent priemernej mzdy, v súčasnosti je to sto percent.

Krajniak tiež vysvetlil, že Sociálna poisťovňa to nebude vyplácať za príjem v reálnom čase. Bude sa teda pozerať na vymeriavací základ pracujúceho dieťaťa dva roky spätne. Rezort počíta aj so špecifickými prípadmi rodín. Napríklad pri adopcii si štát potvrdenie vie vyprosiť. Ak však výchovu nariadil napríklad súd a nešlo o adopciu, musí to pracujúci v Sociálnej poisťovni nahlásiť. V opačnom prípade jeho súdom pridelený rodič bonus dostávať nebude.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak sa chystá zaťať sekeru. Čo spravia jeho nápady s dôchodkami a so štátnou kasou?

Časť reformy zaplatia bohatí

Pracujúce dieťa tiež môže do Sociálnej poisťovne prísť a vyplácanie rodičovského príspevku pre jedného alebo oboch rodičov zakázať. Podľa ministra práce môže ísť o špecifické prípady, keď sa napríklad otec či matka počas dospievania o dieťa nestarali. Tento zákaz bude môcť dieťa prehodnotiť len raz za päť rokov. Bonus dostanú aj rodičia tých, čo pracujú v zahraničí. Ale iba v prípade, že na Slovensku platili istý čas odvody v roku 2021 a ďalších nasledujúcich rokoch.

Šéf ministerstva práce chce časť dôchodkových zmien zaplatiť z vyšších odvodov, ktoré budú platiť lepšie zarábajúci ľudia. Novela zákona by totiž mala zrušiť maximálne sociálne odvody. Vyššie odvody tak budú platiť ľudia, ktorí mesačne zarobia zhruba 7 650 eur v hrubom a viac. Podľa štátneho tajomníka rezortu práce Borisa Ažaltoviča ide o päť percent pracujúcich. Ide približne o 50-tisíc ľudí, od ktorých po zrušení maximálneho stropu odvodov v roku 2023 pritečie zhruba 150 miliónov eur.

„Očakávam, že tu bude odpor proti takémuto opatreniu, ale my si myslíme, že ľudia, ktorí majú príjem 7 700 eur mesačne a viac, si môžu dovoliť byť trošku solidárnejší,“ povedal Krajniak na margo návrhu. Podľa neho si to môžu dovoliť, keďže na dôchodku budú aj tak slušne zabezpečení.

Jeden strop sa končí, druhý sa zavedie

Reforma tiež počíta s definitívnym koncom dôchodkového stropu na úrovni 64 rokov, ktorý zaviedla ešte bývalá vláda. Po novom sa dôchodkový vek opäť nadviaže na strednú dĺžku života. Zmena sa začne dotýkať ľudí narodených od roku 1967. Podľa Ažaltoviča sa bude dôchodkový vek každý rok zvyšovať zhruba o dva mesiace. V podmienkach zároveň zostane zachované, že ženám sa bude vek skracovať o šesť mesiacov za každé vychované dieťa. Najviac však o 18 mesiacov.

Namiesto všeobecného dôchodkového stropu sa však má zaviesť individuálny odchod do dôchodku. Podľa návrhu bude môcť do penzie odísť každý, kto bude platiť dôchodkové poistenie v Sociálnej poisťovni aspoň 40 rokov. Podľa Krajniaka bude skorší odchod do dôchodku slúžiť najmä manuálne pracujúcim ľuďom, ktorí nebudú musieť čakať na penziu podľa klasického dôchodkového veku. Môžu do penzie teda odísť aj skôr.

SR vláda 9. schôdza koronavírus TK BAX Čítajte viac Ďalšia koaličná kríza? Krajniakov rodičovský bonus narazil na SaS

Do 40 rokov sa však budú počítať aj niektoré obdobia na úrade práce či počas štúdia. Pred rokom 2004 totiž štát platil dôchodkové poistenie aj za nezamestnaných či študentov. Penzisti si však prilepšia napríklad pri práci na dohodu. Rezort práce totiž navrhuje zvýšiť aj sumu, z ktorej sa neplatia odvody. Stúpnuť by tak mala z pôvodných 200 eur na 300 eur mesačne. Za všetko nad touto sumou však už treba platiť odvody.

Úprava zákona sa tiež dotkne takzvaných československých dôchodkov. To znamená, že ak niekto robil v Česku aj na Slovensku ešte pred ich rozdelením, má nárok na penziu z oboch krajín. Ak už však poberá dôchodok na Slovensku, je dávka nízka, keďže ešte nemá nárok zo susednej krajiny. Po novom sa bude na Slovensku československému penzistovi vyplácať plný dôchodok až dovtedy, kým mu penziu nepriznajú aj z Česka.

Krajniak: Zlepšenie udržateľnosti splníme

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) posiela do pripomienkovania zákon o sociálnom poistení, ktorý je prvou časťou dôchodkovej reformy. Podľa jeho slov tento návrh spĺňa aj podmienku čerpania peňazí z bruselského plánu obnovy. Reforma totiž musí zlepšiť dlhodobú udržateľnosť systému aspoň o 1,8 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Krajniak tvrdí, že prvá časť jeho reformy tento cieľ prekonala a dosahuje zlepšenie o dve percentá HDP. K zlepšeniu najviac prispeje zrušenie dôchodkového stropu a opätovné nadviazanie odchodu do penzie na strednú dĺžku života. Drahšie opatrenia budú rodičovský bonus a individuálny odchod do penzie po 40 odpracovaných rokoch.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Milan Krajniak #rodičovský bonus