Sulík hnevá Ukrajinu. Heger volá Korčoka na pomoc

Výroky Richarda Sulíka o protiruských sankciách EÚ si Kyjev všimol s veľkou nevôľou. Pripomeňme, že minister hospodárstva a predseda strany SaS pre Pravdu o nich povedal, že páchajú iba škody a označil ich preto za nešťastné. Doplnil, že Rusi nevrátia Krym tak či tak.

22.01.2022 14:00
Eduard Heger, Ivan Korčok Foto: ,
Premiér Eduard Heger diskutuje so šéfom diplomacie Ivanom Korčokom. Snímka je z paluby vládneho špeciálu, keď v máji 2021 leteli na pracovnú návštevu Ukrajiny.
debata (271)

Rezort ukrajinskej diplomacie reagoval žiadosťou o vyvrátenie vyjadrení Sulíka: „Je poľutovaniahodné, že funkcionár nášho spriateleného štátu, s ktorým máme vzťahy na vysokej úrovni, prejavuje skreslené vnímanie reality z hľadiska príslušnosti Krymu a chápania sankcií uvalených na Ruskú federáciu. Rozhovory o návrate do business as usual s Ruskom, ktoré hrubo porušilo medzinárodné právo tým, že sa násilne zmocnilo Krymu a spustilo ozbrojenú agresiu v Donbase, len podporujú beztrestnosť a povzbudzujú Rusko, aby pokračovalo v agresii,“ citovala stanica Rádio Svoboda hovorcu ministerstva zahraničných vecí Olega Nikolenka.

Slová, ktoré použil Sulík, považuje Kyjev v podstate za neprípustné. Objasňuje to tým, že podobná rétorika jedine spochybňuje územnú celistvosť Ukrajiny.

Reakcia SaS

Strana SaS reagovala, že dlhodobo odsudzuje anexiu Krymu a plne podporuje Ukrajinu v jej diplomatickom úsilí obnoviť územnú celistvosť.

„Predseda SaS Richard Sulík vyslovil svoj predpoklad, že Rusko Krym nevráti. Tento akt však považuje za porušenie medzinárodného práva. Má za to, že niektorých slovenských exportérov sankcie môžu postihovať. Strana SaS však v žiadnom prípade nespochybňuje ich politický účel,“ citovala SITA hovorcu strany Ondreja Šprláka. Korčok sa zatiaľ pre médiá nevyjadril.

Sulík kritikou sankcií a poznámkou o Kryme v ruských rukách rozvíril politické vody nielen na Ukrajine. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) dal najavo, že s jeho slovami sa nestotožňuje, pričom požaduje, aby sa angažoval šéf diplomacie Ivan Korčok, nominant SaS, čiže strany, ktorej Sulík šéfuje.

Heger v úvodnej časti vyhlásenia pripomenul, že „Slovenská republika sa ešte za vlády Roberta Fica pridala k štátom, ktoré odsúdili anexiu Krymu a uvalili sankcie na Ruskú federáciu“.

Pokračoval, že toto je oficiálna línia zahraničnej politiky SR, na ktorej sa nič nezmenilo a je záväzná pre členov vlády.

„Chcem ubezpečiť ukrajinskú stranu, že slovenská vláda nebude vyvíjať žiadne politické ani ekonomické aktivity, ktoré by ospravedlňovali hrubé porušenie medzinárodného práva a rozbíjali koalíciu štátov, ktorá počínanie Ruska odsudzuje,“ uviedol Heger v stanovisku, ktoré do denníka Pravda zaslal Úrad vlády SR.

V záverečnej časti stanoviska sa predseda vlády vyslovil, aby vzniknutú situáciu riešili dvaja konkrétni ministri: „Premiér Eduard Heger očakáva, že minister zahraničných vecí Ivan Korčok ako nominant strany SaS bude vzniknutú situáciu s predsedom strany SaS a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom v tomto duchu riešiť,“ doslova napísal Úrad vlády SR.

Na Kryme sa tešia

Čo sa týka protiruských hospodárskych sankcií EÚ, členské štáty únie tento mesiac predĺžili ich platnosť do 31. júla tohto roku (tento postup sa uplatňuje od leta 2014, keď sankcie na Moskvu uvalili, každých šesť mesiacov). Sulíkove výroky a aj následnú kritiku z Kyjeva registrujú viaceré médiá v Rusku. Vrátane tých, čo sú na Kryme.

Podpredseda tamojšieho parlamentu Jefim Fiks komentoval Sulíka tak, že európski politici začali byť triezvi – začínajú chápať, že musia brať do úvahy súčasné reálie, v ktorých „Krym je súčasť Ruska“. Povedal to pre stanicu Rádio Krym.

„Takéto vyjadrenia je počuť čoraz častejšie z Nemecka, Francúzska, Rakúska a Česka,“ poznamenal Fiks.

271 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Richard Sulík #Ukrajina #Krym