Európska komisia (EK) prijala v stredu pracovný program Európskej rady pre inovácie (EIC) na rok 2023, ktorý vedcom a inovátorom ponúka možnosti financovania v hodnote 1,6 miliardy eur. Viac ako pol miliardy eur je vyčlenených na technológie novej generácie v oblastiach, ktoré majú pre Európu strategický význam a medzi ktoré patria uskladňovanie energie, kvantové technológie, polovodiče a potravinová bezpečnosť. Komisia o tom informuje na svojej webstránke.

Nový pracovný program zahŕňa niekoľko noviniek a pilotných akcií na podporu nového európskeho inovačného programu. Medzi nimi osem výzev pre startupy a malé a stredné podniky na dosiahnutie pozície svetových lídrov v strategických technologických oblastiach s rozpočtom na granty a investície vo výške 525 miliónov eur, systém na zvýšenie prílevu inovatívnych talentov do špičkových technologických startupov prostredníctvom stáží pre sľubných výskumných pracovníkov, posilnená podpora žien inovátoriek a testovania inovácií EIC medzi verejnými a súkromnými obstarávateľmi, ako aj ďalšia spolupráca s Európskym inovačným a technologickým inštitútom (EIT).

Komisia zároveň uverejnila správu o vplyve EIC od roku 2014 do jej prvého celého roka fungovania ako plnohodnotnej iniciatívy v rámci programu Horizont Európa, a teda roku 2021.

EIC už podľa nej napríklad podporila 12 takzvaných „jednorožcov“ a 112 „kentaurov“ a tiež viac ako 500 výskumných projektov, ktoré priniesli približne 1 375 inovácií, poskytla stimuly na nadväzujúce investície vo výške viac ako 10 miliárd eur a 100 miliónov eur na komercializáciu prelomových nápadov a vynaložila 20 percent finančných prostriedkov pre spoločnosti pod vedením žien a viac ako 30 percent finančných prostriedkov pre výskumné pracovníčky.

Podpora EIC tiež viedla k uzavretiu 92 investičných dohôd a využitiu finančnej páky vo výške 500 miliónov eur v rámci spoločných investícií s fondom EIC, čo predstavuje 2,6 eura dodatočných kapitálových investícií na každé euro investícií zrealizovaných prostredníctvom fondu EIC.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú